Репахерб е ефективен за успокояване на симптомите при хемороидална болест

Д-р Радислав Наков, дм; Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Медицински университет – София

Въведение

Хемороидалната болест е една от най-честите в съвременното общество (1). Хемороидите се образуват, когато се повишава напрежението върху вените в таза, което води до подуване и разтягане на тези около ануса. Напрежението се повишава и при бързо изхождане, постоянна диария или запек, както и фактори като наличие на наднормено тегло и бременност (2, 3).

През бременността хемороиди се образуват заради по-силния натиск върху вените от матката. Тяхното състояние се влошава при раждането, заради напрежението, което се получава от напъните и преминаването на бебето през родилния канал (3, 4).

Постоянното напрежение в аналната област също така отслабва тъканите, които поддържат вените в ректума. Това е и причината след време вътрешните хемороиди да се издадат или анусът да стои отворен при наличие на външни хемороиди (5, 6).

При някои хемороидите причиняват лек дискомфорт за ограничено време. При други оплакванията са периодични, когато хемороидите се възпалят. Има хора, които страдат от болка и сърбеж през по-голямата част от живота си. Степента и продължителността на дискомфорт зависят много от мястото на образуване на хемороидите (7).

Лечението на хемороидите е истинско предизвикателство за съвременния клиницист. На пазара съществуват всевъзможни продукти за облекчение на симптомите при хемороидална болeст (повечето от тях са с основна съставка лидокаин), които за съжаление все още не демонстрират търсения от нас ефект (1,2). Това показва, че са нужни нови препарати за облекчаване на симптоматиката на хемороидите с различен състав и метод на действие.

Ново медицинско изделие на българския пазар, предназначено за облекчение на симптоми на хемороиди и техните усложнения (като екзема и анална фисура), е Репахерб. В настоящото ревю ще се опитам да разгледам състава на Репахерб, с какво той се различава от познатите до момента на медиците средства за облекчаване на симптоматиката при хемороиди и ще разгледам ефекта на Репахерб при хемороидална болест.

Репахерб

Репахерб е разработен с екстракти от натурални билки – невен, лайка и листа от хамамелис. Невенът има противовъзпалителен ефект, като действа и антибактериално и антиоксидантно. Лайката от своя страна обезболява, успокоява сърбежа и подпомага зарастването, а хамамелиса има венотоничен и вазоконстрикторен ефект, предпазва кожата от изсушаване и също така притежава антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Сукралфат

Освен букета от билки, различното в състава на Репахерб е наличието на Сукралфат (Sucralfate), вещество което притежава свойството да се свързва с всички разязвени повърхности и осигурява защитен слой до възстановяване на разранената лигавица (8). Сукралфат е регистриран като лекарство в Западна Европа и САЩ за лечение на дуоденална язва (8), като на този етап в България не е регистриран. Използва се при лица над 18 години и не се употребява повече от 8 седмици.

В проучване от 2008 г Гупта и сътр. (9) оценяват ефекта на топикалния сукралфат при пациенти след хемороидектомия и показват, че сравнено с плацебо сукралфатът намалява болката сигнификантно при 4-седмично приложение.    През 2017 г. Alkhateep Y et al. (10) сравняват зарастването на хирургичната рана след премахване на хемороиди в две групи пациенти – такава третирана със Сукралфат 10% и група на Лидокаин 5 %. Резултатите им показват, че след 21-дневно лечение 62% от сукралфатната група са със зараснала рана срещу 39,5% от лидокаиновата група, при наличието на статистически значима разлика p=0.042; след 28-дневно лечение 88% от сукралфатната група са със зараснала рана срещу 66.6% от лидокаиновата група, отново при статистически значима разлика p=0.015 (10).

Хамамелис

Репахерб е различен и с наличието на екстрат от листа на хамамелис в състава си.  През 1932 г. the British Pharmacopoeia създава монография за Extractum Hamamelidis Liquidum. Този течен екстракт се получава чрез просмукване на 1000 g умерено груб прах хамамелис и алкохол 45%. Крайното съдържание на етанол е 32 до 40% V/V, а препоръчителната доза: 2 до 4 ml. Лекарствената употреба на хамамелис е докладвана от Gathercoa & Wirth, 1936 (WHO monographs, 2002). Билковата субстанция и някои билкови препарати от хамамелис също са споменати в Hager’s Handbuch (List and Horhammer, 1969-1979). Екстрактът от алкохолна течност (воден дестилат на т.нар. „вещерски лешник“ (1:2) става официален във Фармакопеята на САЩ през 1882 г. (Millspaugh, 1974 г). В САЩ хамамелисът се използва в няколко ОTC лекарства в комбинация с алое. В настоящето, Австрия, Белгия, Дания, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, hamamelis e с лекарствени регистрации от ЕМА.

Какви са основните приложения на хамамелиса?

При външна употреба се използва при рани, ухапвания от насекоми, хемороиди, тежест в краката/варикозни вени и разранявания. Освен това, се прилага и за гаргара на устата и гърлото и при дразнене на очите (11).

При вътрешно приложение се употребява при диариен синдром, хемороиди, варикозни вени, менорагия, дисменорея и епистаксис (кървене от носа) (11).

Хамамелисът има венотонично, вазоконстрикторно, адстрингентно и противовъзпалително действие. Също така, чрез инхибиране продукцията на итерлевкин 8 (IL-8) при действието на кислородни радикали, той действа като антиоксидант (11).

Какъв е начинът на приложение на Репахерб?

Репахерб може да се използва при бременни и кърмещи жени. Не се препоръчва при лица под 18 години.  Repaherb ректална маз се поставя в областта на ануса или в ректума чрез приложения апликатор, след измиване, в количество колкото грахово зърно, в рамките на 1-2 седмици, но не повече от 4 седмици.

Repaherb ректални супозитории се поставят по една след освобождаване от опаковката съобразно указанията, веднъж или два пъти дневно в ректума, по възможност след измиване.

Заключение

В заключение, пациентите с хемороидална болест са с намалено качество на живот в сравнение с общата популация и овладяването на симптоматиката им е от съществено значение за извършване на ежедневните им дейности. Много от продуктите за облекчаване на симптоматиката от хемороиди имат все още незадоволителен ефект. Репахерб е ново медицинско изделие на българския пазар, предназначено за облекчаване на симптоми на хемороиди и техните усложнения, различаващо се с наличието на сукралфат и хамамелис в състава си. Въпреки наличните обнадеждаващи данни, нужни са повече клинични впечатления и опит с продукта за адекватна оценка на ефекта на Репахерб при пациенти с хемороидална болест, включително на национално ниво.

Използвани източници:

 1. Guttenplan M. The Evaluation and Office Management of Hemorrhoids for the Gastroenterologist. Curr Gastroenterol Rep, 19 (7), 30 Jul 2017
 2. Higuero Tet al. Guidelines for the Treatment of Hemorrhoids (Short Report) J Visc Surg, 153 (3), 213-8 Jun 2016.
 3. Schubert, MC et al.. What every gastroenterologist needs to know about common anorectal disorders. //World J Gastroenterol 15 (26). Юли 2009. DOI:10.3748/wjg.15.3201. с. 3201 – 9.
 4. Kaidar-Person, O et al. Hemorrhoidal disease: A comprehensive review. // Journal of the American College of Surgeons 204 (1). 2007 Jan. с. 102 – 17.
 5. Dayton, senior editor, Peter F. Lawrence; editors, Richard Bell, Merril T.. Essentials of general surgery. 4th ed.. Philadelphia; Baltimore, Williams & Wilkins, 2006. ISBN 9780781750035. с. 329.
 6. Lorenzo-Rivero, S. Hemorrhoids: diagnosis and current management. // Am Surg 75 (8). Август 2009. с. 635 – 42.
 7. Rivadeneira, DE et al. Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010). // Diseases of the colon and rectum 54 (9). 2011 Sep. с. 1059 – 64.
 8. Sorensen.H et al. Effect of omeprazole and sucralfate on prepyloric gastric ulcer. A double blind comparative trial and one year follow up; Gut, 1994, 35, 837-840
 9. Gupta P et al. Topical sucralfate decreases pain after hemorrhoidectomy and improves healing: a randomized, blinded, controlled study ASCRS vol 51; 231-234, 2008
 10. Alkhateep Y et al. Double blinded randomized placebo-controlled comparative study between sucralfate ointment and lidocaine ointment after Milligan Morgan hemorrhoidectomy Int Surg J.2017 Dec;4(12): 3822-3826
 11. MacKay D. Hemorrhoids and Varicose Veins: A Review of Treatment Options. Altern Med Rev, 6 (2), 126-40  Apr 2001
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email