СЗО призовава да не се пренебрегват последствията от COVID-19 пандемията

Световната здравна организация призова най-засегнатите от коронавирусната пандемия страни „да се събудят и да започнат битка, защото цифрите не лъжат“, предаде агенция Франс прес, цитирана от БНР.

„Наистина е време страните да се вгледат в цифрите. Моля ви, не пренебрегвайте онова, което те казват“, заяви на пресконференция Майкъл Райън, отговарящ за извънредните ситуации към СЗО.

„СЗО разбира, че има много основателни причини за страните, които искат да вкарат икономиките си отново в релсите, но вие не трябва да пренебрегвате също така проблема, той няма да изчезне като с магия. Трябва да започнем битката сега. Трябва да спрем този вирус сега“, каза Райън.

Той отчете, че страните са пред труден избор, но те трябва изцяло „да разбият веригите на предаване на заразата, в това число и като приемат мерки за изолация, ако няма алтернативи“.

Според преброяване на Ройтерс заразените с коронавируса по света са вече над 11 милиона. Случаите на коронавирус са над два пъти повече от случаите на остри грипни заболявания, документирани годишно, според данни на СЗО.

Над 520 000 души са починали COVID-19, като близо една четвърт от смъртните случаи са в САЩ (близо 129 000).