Приложение помага при администрирането на данните при изследване за Covid-19

Българско софтуерно приложение CovidCheck помага при администрирането на данните при вземането на проби за изследване за Covid-19. Това каза пред БНР Владислав Христозов, един от създателите на приложението и уточни, че то е предназначено за лабораториите. Не се инсталира нищо на телефона на изследваното лице, а му се дава парола за достъп до софтуера. 

„Една от целите на нашето приложение е да улесни максимално процесът на администрирането – записването на данните на пациента и привързването им, което отнема повече време от самото вземане на проба за изследване. Показваш си личната карта, чува се звук и данните вече са извлечени. Показваш и баркода на пробата и вече те вървят заедно“, обясни Христозов.

По думите му не се събират повече данни, отколкото се събират и в момента при тази процедура. Относно сигурността на данните той посочи: „Има два аспекта – технически и организационно. За една организация ние даваме достъп само на един администратор, а той решава кого ще упълномощи за отделните роли. Всеки, който работи със системата, има рола – лаборант, администратор, регистратор – и той има само тези права, които предвижда ролята му“.

Владислав Христозов беше категоричен, че са взети всички мерки, които са златен стандарт в света, за да се сведе до нула шансът за изтичане на информация. По думите му, след адаптиране това приложение може да бъде използвано от всяка държава. „Предлагаме този софтуер като услуга, т.е. под наем. А наемът би бил по-малък от една минимална заплата, почти наполовина, на месец“, каза Христозов.