Новият брой на „Здравен Навигатор-Онкология“ е с фокус COVID-19 и онкологичните пациенти

Излезе новият брой на списание „Здравен Навигатор-Онкология“, който е със специален фокус върху COVID-пандемията и онкологичните пациенти.

„Световната пандемия от новия коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19, предизвиква множество въпроси както сред онкологичните пациенти, така и сред специалистите онколози. Лечението на онкологичните заболявания и комплексната им специфика изискват предприемане на по-особени мерки, както от страна на нас, лекарите, така и от страна на нашите пациенти. Бързото разрастване на пандемията не даде необходимото време за провеждане на статистически значими изследвания, насочени върху големи популации, които да ни осигурят надеждни и валидни данни за изясняване на конкретния риск при онкологични пациенти в условията на активното инфекциозно заболяване и в случай на установена зараза. Въпреки това, отделни изследвания от различни краища на света и добрата мобилизация на компетентните в международно и национално ниво институции ни позволяват да внесем яснота за необходимите предпазни мерки и модифициране на установената практика.“

Това обяснява в новия брой на електронното ни списание „Здравен Навигатор-Онкология“, д-р Росица Кръстева, председател на Клуб „Млад Онколог“

И още: „За пациентите с онкологични заболявания рискът от по-лош изход при установяване на COVID-19 е по-голям. Заболяването се среща по-често при хора с белодробен карцином, при пациенти, преминали оперативно лечение или химиотерапия в рамките на предходния месец. За специалистите онколози е добре да имат предвид трите основни подхода, които се предлагат при лечението на пациенти с COVID-19“, допълни д-р Росица Кръстева, която заедно с двама свои колеги – психоонколози, направи своеобразен анализ на това какво да бъде поведението както на лекарите, така и на пациентите по време на пандемията.

Освен този материал, в броя имате възможност да прочетете за достиженията в областта на онкохематологията, недребноклетъчния карцином на белия дроб и за новите препоръки за лечение на простатен карцином на Европейската асоциация по урология.

Четете броя онлайн ТУК.

Мария Радмилова, главен редактор