SARS-CoV2 – ваксина и антивирусна терапия

Описание на пълния геном на новия коронавирус (SARS-CoV2) бе направено на 10 януари и публикувано онлайн: www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/MN908947

След 42 дни бе произведена и първата ваксина (mRNA-1273), която кодира префузионна стабилна форма на гликопротеина, изолиран от шипчетата на SARS-CoV-2, наречен spike (S) протеин. За целта бе използван изолат от пациент 1 в Ухан (Wuhan-Hu-1).

Ваксината вече навлезе във фаза 1 отворено клинично проучване при 45 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години в Сиатъл, САЩ. Ще се прилага в различни дозировки за оценка на ефикасност и профил на безопасност. Очаква се да навлезе в употреба най-рано в началото на следващата година.

mRNA-1273 е създадена от изследователи от NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) в сътрудничество с американската биотехнологична компания Moderna www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-clinical-trial-investigational-vaccine-covid-19-begins

Експериментални терапевтични възможности са антивирусни малки молекули, които се използват при критично болни пациенти с COVID-19, като favipiravir (Avigan на Fujifilm Toyama Chemical http://fftc.fujifilm.co.jp/en/avigan/index.html) и remesdivir (на Gilead www.gilead.com/purpose/advancing-global-health/covid-19).

Резултатите от първото сравнително рандомизирано клинично проучване на favipiravir (Avigan) и umifenovir (Arbidol), проведено в три китайски болници при пациенти с умерено тежка COVID-19 (потвърдена лабораторно и чрез компютърна томография на гръден кош), нелекувани преди това с антивирусни средства, показаха предимство на favipiravir като: по-бързо клинично възстановяване на 7-ия ден и облекчаване на кашлицата и по-ниска честота на треска и нужда от кислородна терапия и апаратна вентилация, въпреки по-високата честота на нежелани странични ефекти, свързани с терапията.

Изследват се и моноклонални антитела (mAbs), разработени срещу предишните коронавируси – SARS-CoV и MERS-CoV, както и ефикасността на плазма от рековалесцентни случаи с COVID-19.

Може да Ви бъде интересно още

  1. Коронавирусни инфекции: SARS-CoV, MERS-CoV и 2019-nCoV (SARS-CoV-2)
  2. Бременност и COVID-19 – въпроси, отговори и алгоритъм за поведение
  3. Епидемията от COVID-19 – възможности за диагностика и лечение
  4. Какво трябва да знаем за 2019-nCoV (SARS-CoV-2)?
  5. Хирургичните и памучните маски са неефективни срещу SARS-CoV-2