Български учени разработват лекарство срещу коронавируса

Български учени разработват лекарство срещу коронавируса, съобщава „Монитор“. Българска иновативна компания е разработила и вече разполага с лекарствена молекула срещу коронавируса.

В момента тя се усъвършенства. Това съобщи управляващият й партньор Димитър Димитров. Оказва се, че нашите учени са открили лекарствена молекула и тя вече е тествана в лаборатории във Франция и САЩ.

В момента те подобряват лекарствената субстанция и се предвижда тя да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци, щом се намерят инвеститори. Общо за това са необходими 217 млн. евро.

а първа фаза е необходимо финансиране от 7 млн. евро, за втора – 30 млн. евро, а за трета -180 млн. евро. В основата си лекарството действа на принципа на новите анти-ХИВ лекарствени средства, като блокира рецептора CCR5.

„Медикамент на сходен принцип в момента се тества за коронавирус клинично в САЩ, но лекарственото средство, разработено от българските учени, взаимодейства и със сходните рецептори, което го прави много по-ефективно“, поясни Димитър Димитров пред „Монитор“.

На практика екипът, оглавяван от д-р Филип Фратев, е направил пробив в борбата с Covid-19, като е откри първия клас двойни антагонисти на CCR5 / 7 за коронавируса, пише медията.