Размишления за спешността и за спешния УНГ кабинет в ИСУЛ

С разрешение препечатваме публикацията на д-р Георги Попов във фейсбук относно спешността и спешния УНГ кабинет в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ:

Искам да поздравя целия екип, даващ дежурства в спешния УНГ кабинет в ИСУЛ. За цялата година през нас са минали 20 700 пациенти, което със сигурност ни прави един от най-„оборотните“ кабинети в София и в страната. Искам и да напомня на всички четящи това колеги и приятели да НЕ злоупотребяват с кабинета и да си припомнят, че той е в крайна сметка „спешен“, а не нещо друго и че обслужването на неспешни пациенти, независимо дали възрастни или деца, създава трудности при работата и ОПАСНОСТ за истински тежко болните и спешни пациенти. Спешна медицина се прави не с емоция и съчувствие, а с ум и рационално разпределение на ресурсите.

Не помага, че сме единствените, осигуряващи дежурен през нощта и през почивните дни, но повече пречи безумният наплив на амбулаторни прегледи, който рано или късно ще доведе до беля. От въпросните 20700 души истински спешни са били 10%, ако сме щедри. Всичко друго е бонус от нас.

Ще си позволя да припомня спешните състояния в оториноларингологията (от държавен стандарт за УНГ болести, 04.11.2016):

14.4.1. Открити и закрити травми на УНГ органите.

14.4.2. Дихателна недостатъчност от инспираторен тип.

14.4.3. Кървене от УНГ органите.

14.4.4. Чужди тела в дихателните пътища и хранопровода.

14.4.5. Вътречерепни или орбитални усложнения от УНГ произход.

14.4.6. Внезапна загуба на слуха (невросензорна).

Моля, умолявам всички дежурящи в центровете за неотложна помощ (Лора, Здраве, поликлиника Х и т.н.) да не препращат към нас ненужно. Пак казвам – не е защото ни мързи примерно и не ни харесва, а защото е опасно. Същото важи и за дежурните екипи в другите болници и спешни звена. Разбира се с радост правим компромис за всяко наистина тежко състояние дори и да не попада стриктно в посочените. Но моля ви – без болки в уши и гърла. И стига роднини и протежета.

Поздравявам д-р Нихад Алхури, д-р М. Крумова, д-р Е. Младенова, д-р Стоян Димитров, д-р Драгомир Дацев, д-р Венелин Маринов, д-р Кирил Пеев, д-р Виктор Илиев, д-р Пламен Нучев, д-р Нези Низамова и мене си, както и твърде малкото и твърде неотпочиналите сестри, дежурящи с нас, за чудесно свършената работа (предвид обстоятелствата) за цялата 2019.