Сертифицирано розмариново масло облекчава болка на 15-тата минута

Базирана на доказателства фармакотерапия с природен локален аналгетик

Ако трябва да се придържаме към световните тенденции, стремежът към пречистени природосъобразни и естествени продукти е логичната еволюция на потребителя, който все повече се стреми да избягва синтетичните консерванти, оцветители, замърсители и др. вредители, и да ги замени с ефективни и максимално безвредни средства. Настроен на тази вълна, човек лесно може да вземе решение на фона на голямото предлагане. Но не и преди да реши основния проблем: кои природни продукти са ефективни и това, че са природни, прави ли ги безопасни?

Проф. д-р Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, отговори на въпросите за природната аналгезия в лекция на сателитен симпозиум на фармацевтична компания Medis, състоял се на Годишната национална конференция на общопрактикуващите лекари, проведена този ноември в гр. Пловдив.

Трябва да разсъждаваме не както нашите пациенти, а като професионалисти,” убеден е проф. Коларов, който проповядва максимата, че в ерата на медицина на доказателствата компромис не трябва да се прави и приведе няколко примера, с които показа, че козметични, ревулзивни и охлаждащи продукти често са с неизвестен механизъм на действие и странични ефекти, като кожни раздразнения или алергии. Природните продукти със статут на ОТС лекарствени средства, от друга страна, поради режима си на регистриране, който верифицира ефикасност, профил на безопасност и механизъм на действие, би трябвало да са първи избор при фармакотерапията, сподели още именитият ревматолог.

Има една група традиционни продукти на растителна основа, които имат статут на лекарствени препарати. Те са разработени на основата на продължителна, над 30-годишна употреба и демонстрират висока ефективност, безопасност и качество. Такъв традиционен продукт е етеричното масло от розмарин в медикамента Rosacta©. Индикациите му включват локално лечение на мускулно-ставна болка със слаб интензитет и леки нарушения на периферната циркулация, а растителната суровина е свободна от пестициди и др. химически вещества заради контролираното й био-фермерство. Най-активните съставки на суровината са евкалиптол, камфор и α-линен.

Механизъм на действие на активните съставки върху болката и възпалението

Евкалиптолът повлиява възпалението и болката, защото упражнява СОХ-2 ефект, който е един противовъзпалителен ефект. А другото е изразена аналгезия,” коментира проф. Коларов и добави, че „ природата така го е създала съвършено, а фармацията и фармацевтичната индустрия е извлякла масимално положителен ефект, че да се задействат максимален брой рецептори.” Евкалиптолът има също и установена клинична ефективност при непурулентен риносинуит с подобряване на субективната симптоматика.

Фармакодинамичните ефекти на TRPM-8 рецепторите, които се активират при температура под телесната и медиират лечебните ефекти на ментола и другите терпени бяха също подробно разгледани в презентацията. Проф. Коларов обяни как чрез стимулация на периферните механизми, се инициира аксонален рефлекс и се освобождават вазодилатативните пептиди, които имат противовъзпалителен ефект.

Характеристики на продукта

В презентацията стана ясно, че същественото за един локален продукт и придържането му към терапия е той да е лесно приложим, да не вреди на околните тъкани, вкл. дрехи, да има оптимален профил на безопасност и да отсъстват токсични ефекти. В кремообразната формула на Rosacta© всички те са на лице, подкрепени с данни от клинично проучване.

Медицина на доказателствата

Проф. Коларов изнесе данни от рандомизирано, двойно сляпо плацебо контролирано клинично проучване върху 150 пациента с мускулна болка, на които е прилагано лечение с Rosacta© в продължение на 1 седмица. Още на 15-тата минута половината от болните с Rosacta© съобщават за намаляване на болката, а на 30-тата минута, доволните се увеличават с нови 10%, което показва статистически значимия аналгетичен ефект на Rosacta© с над 50% сравнен с плацебо. Но най-важна остава оценката на болните: 90% от тях отчитат ефективността на терапията с Rosacta© и изразяват задоволство от отличния профил на безопасност.

В индикациите на приложение могат да се добавят и леки спортни травми, болки във врата, кръста и рамената.

Когато болният го боли, всяка секунда за него е вечност, така че, ако му спестим и една минута, за него е голямо облекчение,” каза в заключение проф. Коларов.

Анелия Николова