Спортните изображения в образната диагностика – във фокуса на тазгодишния международен ден на радиологията

За да отбележи Международния ден на радиологията (IDoR- international day of radiology.) 2019 г., Европейското дружество по радиология публикува най-голямата си книга в историята, “Imaging of Motion & Performance. Stress and Strain”, фокусирайки се върху спортните изображения в образната диагностика (ОД) и по-широката област на мускулно-скелетната рентгенология (MSK).

Спортните изображения – нова под специалност в мускулно-скелетната рентгенология, играе решаваща роля в диагностиката, прогнозата и лечението на спортни наранявания. Тя е вълнуващата тема на тазгодишният Международен ден на радиологията. Както и в предишните години, ESR отново избра да подчертае темата на IDoR с книга, предоставена безплатно в PDF формат на официалния уебсайт на IDoR, този път в сътрудничество с Европейското дружество по мускулно-скелетна радиология (ESSR).

Най-новата в популярната поредица от годишни книги за IDoR на ESR обхваща огромен набор от теми в своите 48 глави, включително последователност от 10 глави, които се задълбочават в спортните изображения в следствие на прекомерно натоварване и наранявания в различни области на тялото. Въпреки това, редакторите са се възползвали от възможността да предложат задълбочени изследвания на много други аспекти на мускулно-скелетната рентгенология, вкл. изображения с различни модалности, тумори на костите и меките тъкани, ревматични и метаболитни заболявания, както и заболявания и тумори на периферните нерви.

Ние приемаме спортните изображения като отправна точка, но тази книга наистина предоставя изчерпателно ръководство, разглеждащо пълния спектър на мускулно-скелетната рентгенология. Вярваме, че той може да послужи като практическа справка за лекари от всички дисциплини, свързани със спортните изображения и мускулно-скелетните изображения като цяло, като тя би била от полза и за ортопеди, хирурзи и физиотерапевти ”, заяви президентът на ESSR д-р Алберто Виейра от CUF Porto Hospital и Medical University University School, който е един от редакторите на книгата, заедно с Dr. Luca Maria Sconfienza от University of Milano School of Medicine и Dr. Franz Kainberger от University of Vienna.

• Изтеглете книгата „Imaging of Motion & Performance. Stress and Strain“.
• Прочетете интервюта с експерти по ОД, занимаващи се със спортна медицина от цял свят.
• Изтеглете плаката IDoR 2019; тази година се предлага на повече от 30 езика.

Международният ден на радиологията се провежда всеки 8 ноември – денят, в който Вилхелм Конрад Рьонтген открива съществуването на рентгенови лъчи през 1895г. Организаторите (ESR, заедно с американските ни колеги от Радиологичното общество на Северна Америка и Американския колеж по радиология) се надяваме да информираме света за медицинските, научните и художествените възможности на образната диагностика, за съществената роля на специалистите по рентгенология като част от медицинския екип и за високите образователни и професионални стандарти, необходими за целия персонал, работещ в отделенията и клиниките по образна диагностика в целия свят.

За да сте в крак с последните съобщения за Международния ден на радиологията, моля, посетете Facebook страницата на Международния ден на радиологията или уебсайта на IDoR.