Имуномодулаторно действие на канабиса

При ревматоиден артрит и фибромиалгия, употребата на канабис повлиява позитивно болката и съня

11-ият международен конгрес по автоимунитет се проведе между 16 и 20 май в Лисабон, Португалия. Една от интересните теми на събитието беше относно имуномодулаторното действие на канабиса.

По темата бяха представени четири научни съобщения – две от Израел, едно от Италия и едно от Съединените щати.

„Вероятно, който се е интересувал от темата едва ли ще чуе нещо ново, но информацията и в четирите доклада беше подкрепена със стабилни оригинални резултати, както при мишки, така и при хора (с оглед на интензивните процеси на легализация имаше резултати за големи групи доброволци – здрави и с ревматологични заболявания)“, съобщи проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на Лаборатория по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, МУ-София.

Обобщено накратко, канабисът има 3 активни съставки с влияние върху клетките на имунната система: тетрахидроканабинол (THC), канабидиол (CBD) и канабинол (CBN). От тях първата е с основното психоактивно действие.

„Влияние върху имунната система имат и трите, тъй като рецепторът им CB2 се намира масово върху клетките на имунната система. Правят се опити да се използват само канабидиолът (CBD) и канабинолът (CBN), за да се избегне психоактивното влияние на тетрахидроканабинолът (THC). Във всички случаи се показа, че тройната комбинация действа по-активно в имуносупресивна посока от отделните й компоненти (не, че те не действат)“, разясни проф. Кюркчиев.

В съобщението от Италия демонстрираха и първите техни субстанции легализирани за медицинска употреба – досега в Европа е имало легализирани субстанции само в Холандия.

„Имуномодулаторният ефект на канабиса, който го прави приложим при пациенти с ревматични автоимунни заболявания накратко се състои в: потискане на активацията на Т-лимфоцитите и секрецията им на „провъзпалителни цитокини”, потискане продукцията на автоантитела, увеличаване броя на Т-супресорните популации (Tregs, MDCSs, Тr1) – тези, които потискат имунния (и съответно автоимунния) отговор“, допълни  проф. Кюркчиев.

Показани бяха убедителни данни, че при ревматоиден артрит и фибромиалгия, употребата на канабис повлиява позитивно болката и съня. Друго съобщение показа, че канaбисът стабилизира кръвно-мозъчната бариера, което възпрепятства автореактивните клетки да проникнат в мозъка – това е важно при невролупус (по същата причина се употребява и при мултиплена склероза), обясни имунологът.