Лекари извършиха уникална операция в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Вчера екипът на проф. Тодор Захариев и доц. Драго Желев от клиниката по съдова хирургия в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив осъществи уникална по рода си операция  с иновативна швейцарска апаратура на изцяло запушена задколянна артерия.

От здравното заведение уведомиха, че  след успешната интервенция пациентката е с много добро общо състояние.

Забележителното  в случая е, че специалната апаратура дава възможност на лекарите не просто да отпушат кръвоносния съд чрез остъргване на плаката отвътре, но и да „извадят“ парченцата от тромба, благодарение на функциите на новия апарат. Така, с минимален достъп, изразяващ се в едно убождане, може да се постигне разширение и подобрение на кръвоносните съдове.

Началникът на клиниката по съдова хирургия доц. Драго Желев подчерта факта, че подобна апаратура може да се прилага само в хибридна операционна зала, обединяваща всички модерни технически аспекти за ефективно лечение на съдови заболявания.

Именно такава бе открита в УМБАЛ „Свети Георги“ през 2013 г. – с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения, модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за контрол на жизненоважно параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Според доц. Желев комбинацията от новата апаратура, хибридна операционна и добри специалисти в клиниката позволяват по-качествено лечение на пациентите и надграждане на натрупания опит.