Синдромът алфа-гал (САГ) е IgE-медиирана алергична реакция към алфа-гал, въглехидрат, който се открива в месото на нечовекоподобни бозайници – причинена от ухапвания от кърлежи от вида Amblyomma americanum . Диагностицирането му може да бъде трудно, тъй като реакциите могат да бъдат отложени с 4 до 6 часа след консумация на месо, а симптомите могат да варират при различните хора. Lesmana et al. анализират медицинската документация на ≈120 пациенти, които са дали положителен резултат за САГ (от общо 1260 изследвани) въз основа на плазмената концентрация на специфични IgE антитела.
Най-честите симптоми са уртикария (56%), ангиоедем (38%), анафилаксия (36%), диария (32%), гадене (31%), повръщане (23%), коремна болка (22%) и крампи (18%); 11% от пациентите съобщават само за стомашно-чревни (СЧ) симптоми. Симптомите започват в рамките на 1 час след прием на храна при 11% от пациентите и се забавят с >4 часа при 29%. Повечето имат симптоми само след консумация на червено месо, но 11% имат симптоми след консумация на мляко. Сред пациентите, с проследяване с давност от 2г., приблизително един на всеки шестима успешно въвежда отново червеното месо в диетата си.
Коментар
Поради необичайната симптоматика, САГ често погрешно се класифицира като идиопатична анафилаксия или синдром на раздразненото черво. При пациенти, които имат забавени алергични или стомашно-чревни реакции към червено месо, особено с анамнеза за ухапвания от кърлежи, серологичното изследване за алфа-гал IgE е диагностично със 100% чувствителност. Лечението е избягване на червеното месо и осигуряване на автоинжектор с адреналин и план за действие при алергия. Много пациенти в крайна сметка могат да толерират отново червеното месо, стига да не бъдат експонирани на допълнителни ухапвания от кърлежи.
Източник:
- Lesmana E et al. Clinical presentation and outcomes of alpha-gal syndrome. Clin Gastroenterol Hepatol 2025 Jan; 23:69. (https://doi.org/10.1016/j.cgh.2024.06.044)