Ограничаването на приема на захар още от зачеването на детето може да намали драстично риска от развитие на диабет и хипертония в по-зряла възраст.
Това сочат изводите от ново проучване, при което са анализирани данни за 60 000 души от британската BioBank, родени между 1951 и 1956 г. Изследването се фокусира върху въздействието на дозирането на захарта, настъпило по време на Втората световна война. Анализирани са медицински досиета, генетични и други фактори, свързани с начина на живот с цел да се проучи как ограниченията на захарта в ранен живот са повлияли на здравето на възрастните, заченати точно преди и след края на военното разпределение на захарта.
През януари 1940 г., няколко месеца след началото на Втората световна война, правителството на Обединеното кралство започва да въвежда ограничения в количествата на храните, включително и захарта. Ограничението в дажбите на захарта и сладките изделия във Великобритания приключва през септември 1953 г. Тогава средната консумация на захар сред населението се увеличава от около 41 гр. на ден (10 кубчета захар) до 80 гр. (20 кубчета захар) почти веднага.
„Изучаването на дългосрочните ефекти на добавената захар върху здравето е предизвикателство. Трудно е да се намерят ситуации, при които хората са изложени на различни хранителни режими в началото на живота си и ги следват в продължение на 50 до 60 години. Ограниченията, въведени във Великобритания, ни предоставиха своеобразен естествен експеримент за преодоляване на тези проблеми”, коментира главният автор на изследването Тадея Гракнер от Университета на Южна Калифорния.
Резултатите от проучването, публикувани в списание Science, показват, че по-малкият прием на захар през критичния период от ранния живот може да намали риска от диабет с 35% и риска от хипертония с 20%. Също така диабет тип 2 се диагностицира средно четири години по-късно в зряла възраст в групата, при която е имало нормиране на приема на захар през ранното детство.
Експертите смятат, че първите 1000 дни от живота са решаващ период, който може да оформи бъдещото здраве на човек, както и да са отговорни за установяването на желание за сладко за цял живот.
Източник: https://www.medicaldaily.com/less-sugar-first-1000-days-life-slashes-diabetes-hypertension-risk-study-472612