Непоносимостта към глутен може да причини значителен дискомфорт, диария, подуване на корема, коремна болка и други неприятни симптоми. Хората с глутенова непоносимост могат да изпитват гастроинтестинални симптоми, главоболие, болки в ставите или умора след консумация на глутен. Тези симптоми обикновено отшумяват, когато човек елиминира глутена от хранителния си режим.
Точните симптоми могат да варират, но въпреки това те обикновено се появяват след консумация на глутен.
1. Диария и запек
Пациентите, които съобщават за непоносимост към глутен, казват, че симптомите, подобни на тези при Синдрома на раздразненото черво, като диария и запек, са често срещани.Понякога е нормално да се проявят такива храносмилателни проблеми и без да е налице глутенова непоносимост, но ако се случват почти всеки ден, това може да е индикация за основно състояние.
2. Подуване
При хората с непоносимост към глутен, чувството за подуване може да се появява много редовно и да не е задължително свързано с количеството храна, което приемат. Някои храни или напитки обаче, като зеленчуци и газирани напитки, също могат да причинят подуване, без да има налично заболяване.
3. Коремна болка
Хората с непоносимост към глутен често отбелязват, че изпитват коремна болка често и без очевидна причина.
4. Умора
Умората е друг симптом, който хората могат да намерят труден за идентифициране, тъй като може да има много различни причини, от които много не са свързани с никакво медицинско състояние. Хората с непоносимост към глутен могат да изпитват умора, която затруднява ежедневното им пълноценно функциониране.
5. Гадене
Хората с непоносимост към глутен също могат да изпитват гадене, особено след консумация на ястия, съдържащи глутен.
6. Главоболие
Редовното главоболие е друг симптом, който може да се появи при хора с непоносимост към глутен.
7. Други симптоми
Според преглед на литературни данни от 2021 г., други симптоми могат да бъдат:
- болки в ставите
- депресия
- замайване
- фибромиалгия
- дерматит
- анемия
Диагноза
За да диагностицира непоносимост към глутен, лекарят трябва да изключи целиакия и алергия към пшеница.
Определянето за наличие на непоносимостта към глутен може да се тества чрез намаляване или премахване на глутена от диетата на пациента и да се наблюдава за промени в симптомите.
Може ли непоносимостта към глутен да бъде погрешно диагностицирана?
Симптомите на непоносимост към глутен могат да имат широка гама от причини. Тя често се бърка с целиакия, но двете са различни състояния. Целиакията е тежко автоимунно заболяване, което може да увреди храносмилателната система на пациента.
Храни, които да се избягват
Специалистите може да препоръчат на хората с глутенова непоносимост да избягват всякакви храни, съдържащи глутен, например:
- пшеница и всякакви производни, като спелта
- ечемик, включително малц
- жито
Най-често срещаните храни и напитки, съдържащи глутен, включват:
- паста
- хляб и сладкиши
- печива
- солети
- зърнени храни
- палачинки, вафли
- бисквити
- бира
- малцови напитки
Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322050#foods-to-avoid