Едва 30% от пациентите със сърдечна недостатъчност получават диагноза в рамките на година

Недостатъчно хора със съмнение за сърдечна недостатъчност и повишени нива на маркерa за сърдечна недостатъчност – прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNT) получават диагноза в рамките на една година, което забавя и терапията им. Това  сочат резултатите от проучването REVOLUTION-HF, включващо почти 8000 души, които са се консултирали в извънболничната помощ за период от 5 години, представени от Асоциацията по сърдечна недостатъчност на Европейското дружество на кардиолозите, информира Medcape. Наблюдавани са и високи нива на хоспитализация.

Според тях около две трети от пациентите са имали съмнение за сърдечна недостатъчност, но по-малко от 30% са получили диагноза в рамките на една година. Пациентите със съмнение за сърдечна недостатъчност “чакат твърде дълго, за да видят специалист, и това води до забавяне на терапията”, заяви главният изследовател на проучването д-р Лиза Андерсън от Изследователски институт по молекулярни и клинични науки към болница “Сейнт Джордж”. По думите й е нужно преосмисляне на действията към пациентите със сърдечна недостатъчност, особено в извънболничната помощ.

Авторите на проучването отбелязват и че съществува голяма разлика в отделните страни между проявите на сърдечна недостатъчност, повишен NT-proBNP и потвърждаващата диагноза от специалист.

“Притеснителното е, че пациентите отиват при личния лекар с признаци и симптоми на сърдечна недостатъчност, правят им се тестове за натриуретични пептиди и нищо не се случва“, посочва съавторът на проучването д-р  Антони Байс-Генис,  директор на Heart Institute в Hospital Universitari Trias i Pujol Catedràtic, Барселона, Испания. „Тези пациенти може да се подложат или да не се подложатна ехокардиография през следващите 12 месеца и през тези 12 месеца има огромен брой хоспитализации и смъртни случаи поради сърдечна недостатъчност, които вероятно биха могли да бъдат предотвратени“, отбеляза той. По думите му редица  проблеми пречат на ранната диагностика. Сред тях са инерция сред преглеждащите, съпътстващи заболявания и пренебрегване на симптомите поради възрастта на пациентите.

“Много пациенти със сърдечна недостатъчност са възрастни жени с наднормено тегло. Те идват в клиниката с оплаквания за умора, а ние им казваме „Tова е нормално“. Но може да не е нормално“, добави той. „Това е много важна тема, която ние, като общество трябва да разгледаме”, допълни специалистът.

Източник: https://www.medscape.com/viewarticle/delays-after-tests-suspected-heart-failure-scandal-2024a1000b7z