Проучват нов метод за по-прецизно локализиране и отстраняване на раковите клетки на простатата

Нов вид флуоресцентно багрило може да спомогне за по-прецизно локализиране и отстраняване на раковите клетки на простатата. Техниката е разработена от учени и хирурзи от Оксфордския университет в сътрудничество с калифорнийската биотехнологична компания ImaginAb Inc и е финансирана от Cancer Research UK, информира BBC.

Процедурата работи чрез комбиниране на багрилото с насочваща молекула, известна като IR800-IAB2M. Багрилото и маркерната молекула се прикрепят към протеин, наречен простатно-специфичен мембранен антиген (PSMA), намиращ се на повърхността на раковите клетки на простатата.

Експертите посочват, че пробивът може да намали риска от повторна поява на рак.

Флуоресцентното багрило осветява малка ракова тъкан, която не може да се види с невъоръжено око, позволявайки на хирурзите да отстранят и последната ракова клетка, като същевременно запазят здравата тъкан. „С тази техника можем да премахнем целия рак, включително клетките, които са се разпространили от тумора, създавайки риск той да се появи отново по-късно, коментира Фреди Хамди, професор по хирургия в Оксфордския университет. Той отбеляза, че е твърде рано да се коментира дали изследването ще работи при всеки пациент, но на този етап е „обещаващо“.

„Това е първият път, когато успяхме да видим толкова фини детайли на рака на простатата в реално време по време на операция“, отбеляза той. Специалистът посочи, че методът ще позволи запазването на повече здрави тъкани при операция, намалявайки вероятността от странични ефекти, които понякога могат да се случат след операции на простатата, като еректилна дисфункция и инконтиненция.

Проучването е осъществено сред 23 мъже. Според участвалите хирурзи новият метод им е помогнал да открият участъци от ракова тъкан, които не са открити с просто око или други клинични методи. При някои от пациентите, подложени на операции за рак на простатата, хирурзите са забелязали ракови клетки, които са се разпространили в близките тъкани и лимфни възли, които според тях може да са пропуснали с конвенционалните методи. След първите резултати предстои по-голямо проучване, финансирано от Cancer Research UK (CRUK).

Резултатите са публикувани в European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.