Нови доказателства за ползите от HPV ваксината, особено при момчетата

Ново проучване излиза с позитивни изводи от прилането на ваксината срещу човешкия папилома вирус (HPV) при мъже, като дори тя може да окаже по-ефективна сред мъжката популация.

HPV са включени в семейство с повече от 200 типа вируси, които могат да заразят определени клетки на кожата и лигавиците. В зависимост от способността си да причиняват ракови заболявания, HPV се разделят на такива с висок или нисък риск, засягайки, погрешно на масовата представа и двата пола. HPV е водещата причина за развитие на рак на шийката на матката. Инфекцията с онкогенен HPV тип обаче може да доведе до развитие на рак на вулвата, рак на вагината, но и до рак на ануса, рак на пениса, рак на гърлото и др. Инфекцията причинява около 5% от всички ракови заболявания по света, като се изчислява. че приблизително 625 600 жени и 69 400 мъже развиват рак, свързан с HPV, всяка година.

Въпреки че същестува ваксина срещу HPV, която може да предотврати значителен процент от случаите на ракови заболявания, свързани с вируса, през изминалата година едва 38,6% млади хора в САЩ са получили поне една от двете препоръчани дози, повечето от които – момичета. В България ваксиналният обхват е в пъти по-малък и през 2022 той е бил под 1%. Сега ново изследване разкрива, че HPV ваксинациите могат да намалят риска от различни видове рак, свързани с HPV, с до 56% при мъжете и 36% при жените. Констатациите са представени на брифинг на 23 май, в навечерието на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) 2024, проведена от 31 май до 4 юни в Чикаго, Илинойс.

Използвайки американската база данни TriNetX, водещият изследовател Джеферсън ДеКлоу, научен сътрудник в университета „Томас Джеферсън“, Филаделфия, и колегите му са анализирали група от 760 540 HPV-ваксинирани и неваксинирани мъже и 945 999 HPV-ваксинирани и неваксинирани жени.

Според резултатите ваксинираните с HPV мъже са имали 54% по-нисък риск за развитие на всички видове рак, свързани с HPV (коефициент на риск [OR], 0,46; P < 0,001) и 56% по-нисък риск за рак на главата и шията (OR 0,44; P < 0,001 ) отколкото неваксинираните мъже.

Жените, ваксинирани срещу HPV, са имали 27% по-нисък риск за всички видове рак, свързани с HPV (OR, 0,73; P < ,05), 54% по-нисък риск от рак на шийката на матката (OR, 0,46; P < ,05) и 33% по-нисък риск от рак на главата и шията.
„Това проучване наистина подчертава значението на ваксината срещу HPV’”, посочи Шухтер. По думите му по-младите момичета и момчета трябва да бъдат ваксинирани, за да предотвратят развитието на HPV инфекция и риска от развитие на рак.

Източници: https://www.medicalnewstoday.com/articles/hpv-vaccine-prevents-cancer-in-men#How-effective-is-the-HPV-vaccine-at-preventing-cancer?
https://www.medscape.com/viewarticle/hpv-vaccine-offers-cancer-protection-beyond-cervical-cancer-2024a1000a7y