„Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Анна“ с диамантени награди за лечението на инсулт

Болниците УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” и УМБАЛ „Св. Анна“ в София бяха отличени с европейска награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт.

Невролозите от университетската болница „Пирогов“ получиха най-престижната европейска награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт. УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ достигна диамантен статут за лечение на пациентите с инсулти, което е и най-високото отличие за последното тримесечие на 2023 година, информираха от там.

По данните от ежегодния анализ на „Индекс на болниците“ университетската спешна болница “Пирогов” е водещо лечебно заведение в страната по специфично лекувани пациенти и заема първо място по извършено интервенционално лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт.

Грижата за пациентите се оценява чрез количествени и качествени показатели. Най-стриктно е вниманието към процента на пациентите, лекувани специфично – с интравенозна тромболиза или тромбектомия, времето „врата до игла“ , тоест времето, за което се обработва пациентът от влизането в болницата до започване на лечението, назначена терапия за вторична профилактика и уточнена причина за инцидента. На всяко тримесечие данните се попълват и следят в регистъра RES-Q по програмата ANGELS на Европейската организация по инсулти.

“Благодаря на всички колеги невролози, неврохирурзи, образна диагностика, кардиолози, спешни медици, медицински сестри, които с денонощния си отдаден труд допринесоха за наградата. Тя е резултат от нашите неуморни усилия благодарение, на които помогнахме на толкова пациенти. Трудът ни е оценен от най-високо ниво и това ме прави още-горда с екипа, с който работя“, сподели при награждаването доц. Мария Димитрова – началник на Клиника по нервни болести в болница “Пирогов”.

„Голям интердисциплинарен успех. Добрите резултати в съвременната медицината се постигат само чрез съвместни големи усилия и интердисциплинарен подход”, тази оценка на постижението даде чл.-кор. проф. Николай Габровски, от чийто комплекс е Клиниката по неврология.  

С диаментетно отличие е награден и екипът на Неврологична клиника в УМБАЛ “Света Анна”. Днес клиниката е отново сред водещите инсултни центрове в Европа с четири Диамантени награди за 2023г., по една за всеки триместър и първия Диамантен статус за цяла отчетна година в България, съобщиха от там.

През тези години се научихме колко важно е да даваме качествена грижа на нашите пациенти и как да ставаме все по-добри. Бяхме вдъхновени от свои колеги, екипа на Университетската болница “St. Anne“ в Бърно, Република Чехия, който посрещна сърдечно членовете на нашата клиника за практическо обучение няколко пъти, споделиха от там. В следващите години ние самите започнахме да обучаваме екипи от цялата страна и да предаваме своя опит и вдъхновение. Това промени лечението на инсултите в цялата ни страна и е най-големият ни повод за гордост. На свой ред през 2022г. доц. Калпачки беше отличен с наградата “Spirit of exellence” по примера на проф. Микулик от Бърно през 2017г., допълват от клиниката, която днес е сред партньорите на Европейската инсултна организация ESO.