Националните спортни игри за трансплантирани събраха десетки

Над 40 участници от цялата страна взеха участие в Националните спортни игри за трансплантирани, които се проведоха в Югозападния университет Неофит Рилски – Благоевград на 18 и 19 май. Събитието се проведе по инициатива на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и с подкрепата на община Благоевград.

Трансплантирани, както и медици, ангажирани в процеса донорство и трансплантация, представители на неправителствени организации, Български младежки Червен кръст и други поддръжници на каузата се включиха в спортната надпревара, за да кажат заедно „Да! За живот!“.

Преди началото на игрите мотористи от мотоорганизация Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria (WSMR) представители на Фондация ПУЛС / PULSE Foundation и „Движение на българските майки“ изразиха своята подкрепа към каузата с мотошествие през централните булеварди на града, след което се присъединиха към официалните гости.

Събитието беше официално открито от домакина проф. д-р Николай Марин и изпълнителния директор на ИАМН Иванка Динева. Поздравления бяха отправени и още много официални лица. Музикален поздрав към участниците и гостите поднесоха студенти от Факултета по изкуствата. Спортният празник на хората, получили втори шанс за живот, и техните лекари започна с плувците и продължи с надпревара в спортовете тенис, тенис на маса, бягане 60 м, мини голф, бадминтон и дартс.

В края на деня на емоционална церемония всички участници, проявили своя висок спортен дух, бяха наградени с медали. Отличени бяха и студентите, преподавателите и представителите на Студентския съвет, участвали в организирането на събитието, както и всички други поддръжници на каузата в този ден. Ректорът проф. д-р Николай Марин изненада участниците, откроили се с активно присъствие и постигнати резултати в спортната надпревара, със специални награди, предоставени от мобилен оператор.

В 20.00 часа фасадата на Спортния комплекс на Югозападния университет грейна в зелено – цветът на донорството и трансплантацията, в израз на подкрепа. В рамките на събитието се състоя международна работна среща, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещи съвместни инициативи, информират от ВУЗ-а.