Oтбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Глобалната инициатива се провежда за 14-та поредна година в подкрепа на хората по света, които живеят с тези заболявания. Целта е да се насочи вниманието на обществото и да се провокира по-добро му разбиране за емоциите, болката, изолацията и хроничното страдание, с които пациентите с ВЧЗ се справят смело всеки ден.

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с възпалително чревно заболяване. У нас има приблизителни данни за около 5000 пациенти с ВЧЗ. Много от тях биват диагностицирани трудно и продължително, а други не търсят навременна лекарска помощ.

Възпалителните чревни заболявания нямат граници“ е мотото за 2024 г. на Световния ден за борба с ВЧЗ, което Европейска федерация на асоциациите на пациентите с болест на Крон и с улцерозен колит определи, за да подчертае глобалния характер на тези заболявания и необходимостта от колективни действия. Едно от основните предизвикателства, свързани с ВЧЗ е забавянето и трудността за навременна и точна диагностика на тези състояния, което възпрепятства ефективното лечение на пациентите и контрола на заболяването. Липсата на равен достъп до специализирани заведения за лечение на ВЧЗ и до здравни специалисти, особено в отдалечените райони, също нерядко води до забавено и компрометирано лечение. Често хората с тези заболявания са обезсърчени да търсят медицински грижи поради страх, стигма, ограничена осведоменост, нерядко и поради финансови причини.

На 19 май, като символ на подкрепа към пациентите с ВЧЗ, в лилаво ще бъде осветена фасадата на Националния дворец на културата в София. Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит ще отбележи Световния ден с организирани срещи с пациенти с ВЧЗ в София и Пловдив.

ВЧЗ са група неинфекциозни заболявания на храносмилателната система, които засягат дебелото или тънките черва. Двете основни разновидности са болестта на Крон и улцерозният колит, познат и като язвен колит. Улцерозният колит е oколо два пъти по-често срещан от болестта на Крон. Счита се, че са автоимунни заболявания – при тях имунната ни система атакува елементи на храносмилателния тракт, при което се образува възпалението. При нормални обстоятелства възпалението е обичайна и необходима реакция на организма в отговор на инфекция или нараняване. За пациентите с тези заболявания обаче чревното възпаление се превръща в хронично състояние, което продължава цял живот – с епизоди на обостряния и периоди, по време на които симптомите на заболяванията затихват (познати като ремисия).

Какви са причините за появата на възпалението и обострянето във времето напред все още не е ясно. Обсъждат се няколко фактора – фактори на околната среда, генетични фактори, имунната система, микробиом, взаимодействие между всички тях. Конкретна причина, въпреки обширните проучвания, които се правят по света, все още не е открита.

В зависимост от локализацията в гастроинтестиналния тракт и от тежестта на възпалението в засегнатата област, симптомите на ВЧЗ могат да варират от леки до тежки. Обикновено включват продължителна диария (над един месец), коремни спазми и болка, усещане за спешно ходене по голяма нужда, усещане за недоизхождане след ходене по голяма нужда, ректално кървене. Симптоми, които също могат да съпътстват ВЧЗ са загуба на апетит, загуба на тегло, отпадналост, анемия, нощно изпотяване, повишена телесна температура, нарушение на нормалния менструален цикъл.

ВЧЗ може да засегнат хора, без значение от техния пол, възраст или раса. Най-често хора биват диагностицирани с ВЧЗ между 15-25 и 45-55 годишна възраст.