Повечето хора в Европейския регион на СЗО консумират твърде много сол и повече от един на всеки трима възрастни на възраст 30-79 години има хипертония – високо кръвно налягане. Тези данни са посочени в нов доклад на Световната здравна организация „Действие срещу солта и хипертонията“ и биват оповестени в навечерието на Световния ден за борба с хипертонията.
Според данните Европейският регион има най-високото разпространение на кръвното налягане в света. В доклада се настоява за подход за намаляване на приема на сол и подобряване на откриването и контрола на хипертонията, за да се защити здравето на хората. Високият прием на сол повишава кръвното налягане, което е водещ рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти.
Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са преобладаващата причина за инвалидност и преждевременна смърт в Европейския регион, причинявайки над 42,5% от всички смъртни случаи годишно. Тревожната статистика посочва, че те водят до 10 000 смъртни случая всеки ден.
Според доклада на СЗО за Европа мъжете в региона са почти 2,5 пъти по-склонни да умрат от ССЗ, отколкото жените. Съществува и географско различие – вероятността човек да почине в ранна възраст от ССЗ (30–69 години) е почти пет пъти по-висока в Източна Европа и Централна Азия в сравнение със Западна Европа.
„ССЗ и хипертонията са до голяма степен предотвратими и контролируеми“, заяви д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. „Четири милиона е броят на смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания всяка година, което е огромна цифра. Засегнати са предимно мъже, основно в източната част на нашия регион на СЗО. Това са фактите, но това е и нещо, което можем да променим. Знаем какво работи, но отново и отново не успяваме да приложим основани на доказателства подходи, което води до неприемливо високи нива на смъртни случаи, които могат да бъдат избегнати“, заяви той. По думите му прилагането на целенасочени политики за намаляване на приема на сол с 25% може да спаси приблизително 900 000 живота от ССЗ до 2030 г.
Според данните на СЗО почти всички страни в Европейския регион (51 от 53) имат среден дневен прием на сол над препоръчаното максимално ниво от 5 g (около една чаена лъжичка) на ден.
Прекомерната консумация на сол е основният двигател на хипертонията и впоследствие на смъртните случаи от инфаркти, инсулти и други ССЗ. Фактор е и приемът на т. нар. junk food и преработени храни.
Високото кръвно налягане е водещият рисков фактор за смърт и увреждания в Европейския регион, причинявайки почти една четвърт от смъртните случаи и 13% от уврежданията. Обикновено този тип заболяваният нямат симптоми, но ако не бъдат неконтролирани, могат да имат потенциално опустошителни последици като инфаркти и инсулти.
От СЗО дават предложения и за въвеждане на задължителни политики за намаляване на приема на сол до препоръчания максимум. Това включва определяне на задължителни лимити за количеството сол в обичайно консумираните храни, за храните, сервирани в заведения за хранене и столове; задължително етикетиране на лицевата страна на опаковката за количеството сол в храните и продуктите; кампании за повишаване на обществената осведоменост в подкрепа на промяната на поведението за намаляване на консумацията на сол сред населението.
От там препоръчват и устояване на съпротивата на индустрията. Намаляването на солта в полза на общественото здраве е в противоречие с интересите на хранителната промишленост. От гледна точка на хранително-вкусовата промишленост храните с високо съдържание на сол са склонни да носят най-голяма печалба. Но факт е, че тези храни излагат на риск здравето на клиентите. Намаляването на солта на ниво население чрез задължително преформулиране води до бързи резултати, осъществимо е, спестява разходи и в крайна сметка спасява животи, отбелязват от СЗО.
Експертите акцентират и на нуждата от ефективно лечение на хипертония. Хипертонията трябва да се диагностицира и управлява със стандартизирани протоколи за лечение и грижа. Подобреният достъп до основни лекарства и медицински изделия за пациентите, диагностицирани с хипертония, е от решаващо значение. Необходими са и усилия за повишаване на осведомеността на пациентите и знанията им за рисковете за здравето вследствие на прекомерната консумация на сол, допълват от СЗО.