Кръвен тест може да открие остеоартрит 8 години по-рано от рентгеновото изследване

Кръвен тест може да открие остеоартрит 8 години по-рано от рентгеновото изследване. Изследователи са открили серумни биомаркери, които според тях могат точно да служат като предиктор за ОА в коляното и могат да го предскажат много преди заболяването да се покаже на рентгенови лъчи. Проучването е публикувано в списанието Science Advances, информира Medical News Today.

Остеоартритът, известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест, е най-често срещаният вид артрит. Това е често срещане заболяване, при което настъпва изменение на ставата, съпроводено със силни болки. Състоянието обикновено се диагностицира чрез рентгенови лъчи.

Изследователи от университета Дюк, Северна Каролина са провели проучване за диагностициране на остеоартрит в коляното и са открили биомаркери в кръвта, които могат да предскажат развитието на това заболяване. Те твърдят, че тестът с биомаркери може да предскаже остеоартрит до осем години по-рано, отколкото стандартния преглед с рентгенова снимка.

Изследователите са проучвали кохорта от 200 бели жени на възраст между 45 и 65 години, които не са имали анамнеза за ревматоиден артрит, подагра или нараняване на коляното. Според резулатите при използването на биомаркери, учените са прогнозирали развитието на ОА още 8 години преди състоянието да се покаже на рентгеново изображение.

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 20% от възрастните в САЩ са засегнати от артрит.

„Разработването на кръвен тест за прогнозиране на остеоартрит на коляното, преди да се появи структурно увреждане на рентгеновата снимка, е много важно. Ранното идентифициране на лица с висок риск от развитие на остеоартрит на коляното дава възможност за потенциално осигуряване на ранна намеса и потенциално забавяне или спиране на прогресията на заболяването”, коментира Тимъти Гибсън, ортопедичен хирург и медицински директор на MemorialCare Joint Replacement Center, Fountain Valley, Калифорния.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/blood-test-may-be-able-to-detect-osteoarthritis-8-years-earlier-than-x-ray#When-will-the-blood-test-become-available?