С „Училище за ваксини“ отбелязваме Световната седмица на имунизациите

Шестнадесетото поредно издание на „Училище за ваксини“, организирано от Фондация Астра Форум със съдействието на офиса на Световната здравна организация в България и партньорство с Портал на пациента, ще се състои на живо в зала „Лаунчи“ в София на 22 април от 14.00 до 17.30 часа, а медицинските специалисти от страната ще могат да наблюдават представянето в интернет.

„Правим това събитие малко по-тържествено и в по-разширен формат заради Световната седмица на имунизациите (24 – 30 април) и по повод 50- годишния юбилей на Разширената програма за имунизации на СЗО, което е значима дата в историята за човешкото здраве“, заяви д-р Момчил Баев – председател на Фондация Астра Форум.

Преглед на ваксинопрофилактиката в исторически план ще направи проф. Мира Кожухарова. А имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов ще говори за значението и ползите на ваксините за човечеството. За ролята на Националния център по заразни и паразитни болести в историята и в съвремието; за това, че е вдъхновение на много млади учени, ще разкаже неговият директор проф. д-р Ива Христова.

На слабо позната тема в обществото, дори и сред медицинските специалисти, защото бегло се споменава в курса на обучение в университетите, а именно на човешките онкогенни вируси, е посветила своята лекция проф. д-р Радка Аргирова. Д-р Кремена Пармакова от Министерство на здравеопазването ще говори за Информационна кампания на МЗ за ползите от ваксините. „На събитието ще представя новата инициатива на Фондация Астра Форум, която нарекохме „Посланик на имунитета“. В нея се включват различни медицински специалисти, които имат отношение към имунопрофилактиката, включително чрез ваксини. Нашите посланици са общопрактикуващи лекари, епидемиолози, имунолози, микробиолози, които преминаха двудневно обучение по професионална комуникация в темата. Те ще популяризират имунопрофилактиката и ваксините чрез достоверна медицинска информация не само сред своите пациенти, но и сред своите колеги“, обясни д-р Момчил Баев.

На това „Училище за ваксини“ ще бъде представен и Наръчник за междуличностно общуване при имунизации, предназначен за медицински специалисти. Наръчникът съдържа комуникационни техники, които медиците да използват, за да постигнат по-ефективна комуникация със своите пациенти и колеги.