Великобритания е напът да въведе пълна забрана за цигарите

Великобритания е на път да въведе едно от най-стриктните законодателства, свързани с ограничаване на тютюневите изделия. Британският парламент подкрепи законодателна инициатива на премиера Риши Сунак, с която се забранява продажбата на цигари на родените след 2009 г. Законопроектът беше приет с 383 гласа „за“’ и 67 гласа “против”, но предстои окончателното му разглеждане, съобщават британски медии.

Предложеният закон за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на лицата, родени след 2009 г. да могат да си купят цигари. Предложенията отиват още по-далеч, защото се предлага законната възраст за продажба, на която хората в Англия да могат да купуват цигари да се повишава с една година всяка година, докато в крайна сметка стане незаконна за цялото население.

Законопроектът също така включва мерки за ограничаване на електронните цигари, на т.нар. вейпове за еднократна употреба, които са доста евтини, както и на ограничаване на вкусовете им, за да се предотврати пристрастяването на децата към никотина.

Сунак коментира, че с приемането им ще бъде “премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве”. Властите твърдят, че законопроектът ще създаде “първото поколение без тютюнев дим” в съвременна Великобритания.

Подкрепяйки забраната, главният лекар на Англия професор Крис Уити посочи, че щом хората станат пристрастени към пушенето, „изборът им е отнет“. „Спомням си трагедиите, когато бях млад лекар и правех операции, да видя пациенти, чиито крака трябваше да бъдат ампутирани вследствие на пушенето, което бе увредило артериите им. Те си тръгваха от болницата, плачещи и отново запалваха цигара, защото бяха в плен на пристрастяване. Това не е избор“, добави той.

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия.

В момента в Обединеното кралство продажбата на цигари, тютюневи изделия и vapes на хора под 18 години е напълно забранена.

Предложенията срещнаха съпротивата на консервативния депутат Саймън Кларк. Според него е по-добре усилията да се съсредочат върху мерки в образованието и данъчната система, с които да се ограничи тютюнопушенето, вместо да се налага пълна забрана. „Мисля, че пълната забрана рискува да бъде контрапродуктивна, рискува да направи пушенето по-атрактивно и със сигурност рискува да създаде черен пазар“, коментира той.