Сезонна алергия или обикновена настинка?

За някои хора пролетният сезон е съпътстван и от алергични симптоми, но нерядко е трудно да се разграничи кога се касае за обикновена лека настинка или действително за алергична реакция.

Въпросът „алергии или настинка“ вече е актуален през по-голямата част от годината. С повишаването на средните глобални температури сезоните на алергиите стават по-дълги и по-интензивни. Според проучване между 1990 г. и 2018 г. поленовият сезон в САЩ се е удължил с 20 дни, като концентрацията на полени се е увеличила с 21%. Британската агенцията за здравна сигурност (UKHSA) предупреждава, че сезонът на поленовите алергии, който обикновено започва около март, вече може да започва още през януари или февруари. Обикновено април е месецът с най-голямо количество прашец във въздуха. Причината е, че цъфтят най-голям брой дървесни видове, които образуват и отделят огромно количество алергизиращ полен, отбелязват и от НЦЗПБ. Разпространението на прашец във въздуха зависи от метеорологичните условия, най-вече от честотата и интензитета на валежите. Според прогнозите през тази година за април се очакват малко по-високи температури и по-малко дъждове. Това предполага, че през тази година през повечето дни на април въздухът ще бъде наситен с много прашец и това ще създава проблеми на пациентите с полиноза (алергична реакция на организма към полените в сезона на цъфтеж на растенията).

Какво представляват сезонните алергии?

Алергиите се получават, когато имунната система на тялото реагира на вещество, което приема за опасно. Сезонните алергии, понякога известни като сенна хрема или сезонен алергичен ринит, засягат приблизително една четвърт от възрастните в САЩ и Обединеното кралство. През пролетта дървесният прашец е основният алерген, през лятото – тревният прашец, а през късното лято и настъпващата есен – пелин и амброзия. За човек с алергия вдишването дори на 10-ина поленови зърна е достатъчно да предизвика алергичен пристъп.

Какво е настинка?

Обикновената настинка най-често се отнася до вирус, който засяга хората през определени периоди от годината. Най-често терминът се отнася до риновируса, който има тенденция да бъде най-забележим през пролетните и летните месеци. Други видове вируси като грип или RSV (респираторен синцитиален вирус) също могат да доведат до подобни на настинка симптоми.

Как се различават симптомите на настинка и алергия?

Съществен фактор, който предопределя дали сме склонни към алергии, е наследствеността – тоест, ако родителите са алергични, е много вероятно и децата да имат подобна предразположеност.

В случай както на настинка, така и на алергия, повечето начални симптоми са сходни – хрема, запушен нос, кихане. Експертите също така казват, че и двете могат да причинят умора.

Алергиите обаче обикновено причиняват и сърбеж около очите и в гърлото, докато настинката може да причини възпалено гърло, но обикновено без сърбеж. Симптомите на настинка обикновено изчезват след няколко дни, докато сезонните алергии продължават през целия сезон. Освен това, настинката е заразна, докато алергиите не са. В повечето случаи настинката може да продължи от три до седем дни, въпреки че симптомите могат да продължат по-дълго или да бъдат по-тежки за тези, които са по-възрастни или имат отслабена имунна система. Разграничаващ фактор между двете състояния е и повишената телесна температура, тя е характерна за вирусните инфекции и не е симптом при алергичните реакции.

Кои са най-ефективните лечения за сезонни алергии?

Промиването на носа с физиологичен разтвор може да намали слузта и да изплакне алергените от носа. Капките за очи също могат да помогнат при зачервяване и сърбеж. А кортикостероидните спрейове за нос и антихистамините могат да помогнат за намаляване на много симптоми на алергия. Деконгестантите също могат да бъдат полезни, въпреки че трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате такъв, ако имате високо кръвно налягане, глаукома, заболяване на щитовидната жлеза или проблеми с уринирането.

Експертите съветват хората, склонни към алергии, да проследяват поленовата концентрация и при дни с наличието на висока, да остават на закрито.

Кои са най-ефективните лечения за настинка?

Леките настинки биха могли да се преодолеят с почивка, пълноценно хранене, хидратация на организма чрез прием на много течности, симптоматично медикаментозно лечение и други средства.