Нова апаратура в детската хирургия на “Пирогов” за щадящо лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест

Детска хирургия – Пирогов въвежда щадящ и широкодостъпен метод за лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест с нова медицинска апаратура подарена от частен дарител. За това информират от там, посочвайки, че с новата медицинска апаратура от висок клас ще може да се лекуват децата от Балканите и Източна Европа.

За първи път както в страната, така и на Балканския полуостров се внедрява златния стандарт при диагностиката (с прибор за 24-часовата pH метрия) и нехирургичното лечение с апарат STRETTA при деца с този медицински проблем.

„Връщането на храна от стомаха към хранопровода е често срещано при кърмачетата, което е резултат на незрялата храносмилателна система при новородените. За болест се говори, когато става дума за големи количества храна, нарушава се физическото развитие на детето или се развиват респираторни усложнения като нощна кашлица, астма, рецидивиращи пневмонии, хроничен синузит и други“, пояснява д-р Деница Кофинова – педиатър и детски гастроентеролог в Клиника по детска хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Всяка година над 100 деца са консултирани във връзка с изявени храносмилателни проблеми в Клиника по детска хирургия на болница „Пирогов“. Обикновено в тези случаи медикаментозното лечение е дълго и продължително, а резултатите са несигурни, поясняват от лечебното заведение.

Прилагането на нехирургичното лечение със съвременна медицинска апаратура от най-ново поколение STRETTA отнема само един час.

„Щадящият метод доказано дава над 85 процента ефективност при пациенти с показатели за оперативно лечение, като по този начин хирургичната намеса става напълно ненужна“, добавя детският хирург д-р Никола Картулев.

Нововъведението в Детската хирургия на болница „Пирогов“ освен че е щадящо за малките пациенти, е и широкодостъпно поради факта, че консумативите за използване на дарените апарати за диагностика и лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест, се покриват напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Опитът на екипа на Клиника по детска хирургия в болница „Пирогов“, подкрепен от високоспециализираната техника, ни дава възможност да оказваме съвременна медицинска помощ не само на българските деца, но и на тези от Балканите, защото подобно щадящо лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест в Централна и Източна Европа се прилага само в Чехия“, добавя проф. д-р Христо Шивачев – ръководител на клиниката.

Детска хирургия – Пирогов благодари на своя дарител за получената медицинска апаратура, а така също и за осигуряването на обучителен курс в Sheffield Children’s Hospital NHS and Charity (Великобритания) преди въвеждането на новите уреди в експлоатация.