FDA одобри първо мобилно приложение с рецепта при депресия

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри първото по рода си приложение, достъпно с рецепта и прилагано при депресивни състояния. Приложението Rejoyn е разработено от Otsuka Pharmaceutical и Click Therapeutics. То ще бъде достъпено само след лекарска консултация за лица възраст 22 или повече години, които вече приемат антидепресанти. Компаниите очакват приложението да бъде достъпно за изтегляне по-късно през 2024 г.

Апликацията не замества лекарствената терапия. Тя предлага шестседмична програма с когнитивно-емоционално обучение и уроци по когнитивно-поведенческа терапия чрез персонализирани напомняния и съобщения.

FDA одобри Rejoyn въз основа на данни от проучването Mirai – 13-седмично многоцентрово, дистанционно, двойно-сляпо, рандомизирано, контролирано проучване с 386 участници на възраст 22-64 години, които са били диагностицирани с голямо депресивно разстройства и са приемали антидепресант.

Депресията е едно от най-разпространените психични разстройства в САЩ. Около 18% от възрастните американци споделят, че са депресирани или се лекуват за депресия, сочи доклад на Gallup от 2023 г. Проучванията също така са установили, че до 30% от хората, които приемат антидепресанти, реагират частично, което означава, че продължават да имат симптоми на депресия, докато използват лекарствата.

Предварителни изследвания показват, че упражненията, предлагани чрез апликацията, са насочени към дорзолатералния префронтален кортекс на мозъка и амигдалата и могат да „подобрят когнитивния контрол върху обработката на емоционална информация“, както и на депресивните симптоми.

Източник: https://www.medscape.com/viewarticle/fda-approves-first-prescription-app-depression-2024a10006k9