Рекорден брой участници с интерес към Международната конференция по ревизионно ендопротезиране

Рекорден брой участници – над 250, са се регистрирали за Международната конференция по ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става, която започва утре (5 април) и ще продължи и на 6 април 2024 г. в София, информират от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на болницата, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ – София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение „ОРФИО“ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

Конференцията ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лечението на комплексните случаи на ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става – случаите, в които вече сменена тазобедрена става се подменя с нова.

„В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, особено инфекции, които могат да бъдат и фатални, лечението им е много трудно и сложно, а успехът не е гарантиран“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. Той пояснява, че целта на форума е международните експерти да представят най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика.

Конференцията е интерактивна, с акцент на дискусиите и обмяната на опит. Предвидени са и практически занятия – workshop hands-on. Първото от тях ще се проведе още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, под ръководството на проф. Д-р Пламен Кинов, който ще проведе курс по миниинвазивно ендопротезиране с директен преден достъп.

Ортопедичните заболявания са едни от най-честите в медицинската практика. Те са на 3-то място по честота след УНГ и сърдечно-съдовите заболявания. С огромно медицинско и социално значение. Тазобедреното ставно протезиране е най-често извършваната хирургическа интервенция. В нашата страна миналата година са имплантирани над 14 000 ендопротези.

Днес ортопедията в България е водеща специалност с дългогодишни традиции. През 1946 г. се създава първата ортопедична ĸлиниĸа у нас ĸъм Медицинсĸи фаĸултет – София. Проф. Бойчев става и първият рьĸоводител на Катедрата по ортопедия и травматология при новоотĸрития тогава ИСУЛ през 1951 г. Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София продължават традициите на своите талантливи ръководители и учители – проф. Бойчо Бойчев, Проф. Янаки Холевич, Проф. Елена Панева и проф. Петър Тивчев.

Събитието ще бъде открито от декана на Медицинския факултет на МУ-София проф. Димитър Буланов. На откриването приветствие ще произнесе проф. Хайнц Рьотингер, доктор Хонориус кауза на МУ София, а проф. Мартин Клаус от Швейцария – председател на Европейското дружество по костно-ставни инфекции, ще се включи в конференцията онлайн.