Специалисти от няколко страни представят опит в Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ

Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще бъде домакин на едно от най-важните ортопедични събития в България за тази година. AO Recon  – Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course ще се проведе на 15 и 16 март 2023 в София. Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на международно признатата Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури. За четвърти път Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще бъде домакин на събитието, като предишните курсове бяха оценени много високо от представителите на фондацията и предизвикаха огромен интерес от страна на българските специалисти, информират от лечебното заведение.

Председател на тазгодишния курс е световноизвестният ортопед Проф. д-р Майкъл Хуо (Michael Huo), Далас, САЩ – водеш ортопед, члена на научния борд AO Recon.

От българска страна курсът се организира от проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и завеждащ Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

Сред чуждите лектори са едни от най-известните артропластични хирурзи в света:
Проф. Д-р Филип фон Рот (Philipp von Roth), проф. Майкъл Лесли (Michael Leslie), проф. Майкъл Мюлер (Michael Muller).

Ортопедите с опит и интереси в протезирането от България ще бъдат запознати с най-новите тенденции в оперативното лечение на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране. Основен акцент на събитието е практическа част, където ще се разглеждат различни техники за ендопротезиране. Участниците ще имат възможност да зададат своите въпроси и да коментират с известните лектори свои случаи от практиката. Те ще получат ноу хау как да вземат най-правилните решения преди и по време на операция.

Световноизвестната АО Фондация е създадена през 1958 година в Швейцария с мисията да обучава ортопедите в съвременни техники за хирургично лечение на фрактурите. Понастоящем с над 200 000 членове, АО Фондация e най-голямата професионална организация в света. AO Recon е най-новият й отдел, отдаден на образование в областта на ставното протезиране.


Проф. д-р Хуо
е водеш ортопед, член на Научния борд на AO Recon, водещ специалист в областта на артропластиката в САЩ. Хирург с дългогодишен практически и научен опит в сферата на ендопротезирането и ревизионното ендопротезиране. Проф. д-р Хуо е част от академичния състав на редица престижни университети като: Университета в Georgetown, Университета Yale, Университета Jonhs Hopkins и др. Дългогодишен член на Американската асоциация на ортопедичните хирурзи, част от Научния борд към Центъра за изследване на остеонекроза.

Проф. д-р Кинов е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г. През 2020 година той оглави и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София. Той е един от най-добрите специалисти у нас в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минималноинвазивното ендопротезиране, ревизионното ендопротезиране. Специализирал е във водещи клиники в САЩ, Англия, Австрия, Германия, Швейцария и Италия. Член е на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация), СУБ (Съюз на учените в България), EFORT (Европейската Федерация на Националните Ортопедични Асоциации), AAOS (Американската асоциация на ортопедичните хирурзи), EHS (Европейската дружество по хирургия на тазобедрената става).

Проф. Д-р Филип фон Рот (Philipp von Roth) има над 15 години професионален опит в сферата на артропластичната хирургия. Практикува в Германия. Специализиран в частично и тотално колянно ендопротезиране – извършва над 600 коленни операции годишно. Участва в изработването на програмите на АО Рекон и участва като инструктор от създаването на структурата. Проф. д-р фон Рот натрупва голяма част от професионалния и научния си опит като ортопед в най-голямата болница в Германия – Charite Berlin.