Продължаващото медицинско обучение – отново на дневен ред

Темата за необходимостта от въвеждане на Продължаващо медицинско обучение е отново на дневен ред – този път на вниманието на депутатите. Въпросът бе засегнат по време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на който бе обсъден и случаят „Даная“, свързан със смъртта на 15-годишно момиче в болница „Пирогов“.

Като част от него бе изслушан и проф. Николай Габровски, зам.-директор на “Пирогов” и началник на Клиниката по неврохирургия, който коментира подробно спецификите на хирургичните специалности, свързани с тяхната динамичност и различни прилагани подходи. Хирургията остава в едно поле, което е далеч от високите нива на доказателственост. В най-добрия случай успяваме да стигнем до препоръки и гайдлайни, които в много случаи не могат да имат задължителен характер, защото всичко зависи от решенията на хирурга в момента, в който работи и обстоятелствата, които конкретният случай му предлага. Но това е посоката, сремим се към нея, БЛС има ангажимент и се опитва да придвижи нещата в правилната посока. За мен най-важното обаче е продължаващото медицинско обучение. Това е единственият начин, който да гарантира, че след като завърши на 24-25 години, лекарят ще отвори книга през останалата своя кариера. Защото при сегашното състояние на нещата, един лекар може да не отвори никога повече учебник след завършването на медицина, което не е правилно и е жалко“, коментира проф. Габровски. Той припомни, че през 2019 година са били инициирани подобни промени, които обаче не са били финализирани и апелира депутатите идеята да бъде възродена.

„Със сигурност ще намерим тази законодателна инициатива“, заяви в отговор председателят на парламентарната комисия по здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че темата ще бъде обсъдена с представители на БЛС и депутати.

Продължаващото обучение е оставено на обучаващите се, коментира и  депутатът от ПП/ДБ д-р Ивайло Митковски. Според него болниците трябва да са задължени и стимулирани да обучават своите кадри. Д-р Митовски допълни, че към момента лечебните заведения, които изпращат работещите си на подобни квалификационни курсове, поемат сами разноските по тях и допълни, че тези обучения не са евтини.

Припомняме, по време на VI-я Национален конгрес на съсловната организация стана ясно, че Българският лекарски съюз ще настоява Продължаващото медицинско обучение (ПМО) да стане задължително. От съсловната организация бяха обявили, че ще предложат иницииране на законодателна инициатива за изработване на Наредба за задължително продължаващо медицинско обучение. Според БЛС надграждаща квалификация трябва да е задължителна, като се създадат условия за стимули, но и санкции. ПМО трябва да се провежда от медицинските университети, министерствата на образованието и здравеопазването, научните дружества по специалности и други акредитирани институции е мнението на съсловната организация.

Полина Тодорова