По-честата консумация на захар е свързана с увеличаване на риска от депресия

По-честата консумация на захар е свързана с увеличаване на риска от депресия, показват резултатите от ново проучване, информира Medscape.

Проучването се основава на данните от 18 400 участника, които са участвали в Националното изследване на здравето и храненето на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в периода между 2011 г. и 2018 г.

В хода на две интервюта, проведени с интервал от 3-10 дни, изследователите са събирали информация за дневния прием на захар въз основа на сумата от съдържанието й във всички храни и напитки, консумирани през последните 24 часа, съпостявайки ги с нивата на депресия въз основа на въпросника за здравето на пациентите.

Груб статистически модел показа, че приемът на захар с храната корелира положително с депресията (коефициент на вероятност [OR], 1,17; P < 0,001). Изследователите установяват, че честотата на депресия се увеличава с 28% за всеки 100 g/ден увеличение на приема на захар (OR, 1.28; P < .001). Участниците, които консумират най-много захар всеки ден, имат 33% по-висок риск от депресия (OR, 1.33; P = .003) от тези, които консумират най-малко.

Въпреки че механизмите, лежащи в основата на връзката между приема на захар с храната и депресията, са несигурни, една от възможностите обяснения е, че диета с високо съдържание на захар може да наруши чревната микробиота, което води до депресия.

Авторите на изследването отбелязват, че то може да е доказателство за нуждата от мерки сред широката общественост, които могат да подобрят хранителните навици, да намалят приема на захар в храната и да подобрят цялостното психично здраве.

Проучването е публикувано на 8 февруари 2024 г. в BMC Psychiatry.