Изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент

Лекарите от УМБАЛ „Св. Екатерина” изписаха първия за годината сърдечно трансплантиран пациент, информираха от лечебното заведение. Той е в добро общо състояние, възстановен физически и напълно готов за ресоциализация в обществото.

Трансплантацията бе извършена на 2 януари 2024 година от екипа на проф. Димитър Петков, кардиохирург и изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”, след като пациентът живя 6 месеца с изкуствено сърце. Донор бе 35-годишна жена, която даде шанс за живот с органите си на трима тежко болни пациенти.

Трансплантацията след изкуствено сърце е значително по-сложна операция в сравнение с пациент, който не е бил сърдечно опериран преди това, отбелязват от болницата. Продължилият едномесечен престой е бил наложителен, тъй като трансплантираният орган е показал признаци на отхвърляне и се е наложило серия от биопсии, промяна в терапията до стабилизиране на общото му състояние. Грижите за това са поверени на доц. Филип Абединов и реанимационния екип на болницата. Заслуга има и Клиниката по патоанатомия, която с бързите и точни резултати от хистологичните изследвания, в резултат на биопсии насочваха лекуващите лекари към правилното доуточняване на терапията, допълват от УМБАЛ „Св. Екатерина”.

Пациентът изказа своята благодарност към екипа на болницата при изписването си.

Medical News припомня, че към февруари месец чакащите за сърдечна трансплантация българи са 30.