HPV инфекцията свързана и с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания при жени

Ново проучване предполага увеличен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания при жени, засегнати от човешки папилома вирус (HPV). То е публикувано наскоро в European Heart Journal, информира MedicalNews Today.

HPV се счита за най-честата инфекция, предавана по полов път. Съществуват повече от 100 вида на вируса, като около 40 от тях могат да засегнат половите органи. Най-малко 14 вида високорискови HPV могат да причинят рак, сред които цервикален рак при жените, както и заболявания на ануса и на половите органи, на главата и на врата, както при мъжете, така и при жените.

Иследователи от Медицинския факултет на университета Sungkyunkwan в Сеул, Корея, откриват доказателства, че жените с високорисков щам на HPV са изложени на четири пъти по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

“С широкото разпространение на HPV и неговата установена връзка с някои видове рак, нашата цел беше да се задълбочим в по-широките му въздействия върху здравето, особено ролята му в сърдечно-съдовата смъртност“, коментира проф. д-р Seungho Ryu, професор в Центъра за кохортни изследвания в болница Kangbuk Samsung към Медицинския факултет на Sungkyunkwan University в Сеул, Корея, и съавтор на изследването.

„Това проучване се стреми да разкрие нови модифицируеми рискови фактори за сърдечни заболявания, насочени към пропуски, които не са обяснени от традиционни рискови фактори като тютюнопушене, висок холестерол, хипертония и диабет. Въпреки значителния напредък в управлението на тези известни рискови фактори, сърдечните заболявания остават водеща причина за смърт“, допълни той.

Това не е първото проучване, което разглежда връзката между HPV и сърдечните заболявания. Проучване, публикувано през юни 2019 г., установи, че HPV може да бъде свързан с коронарна артериална болест сред жените в климактеричния етап от живота им – времето, обхващащо перименопаузата, менопаузата и постменопаузата.

В новото изследване д-р Ryu и неговият екип анализират данни от повече от 163 000 жени на млада или средна възраст, които не са имали диагноза сърдечно-съдово заболяване в началото на проучването. Екипът се съсредоточава върху 13 високорискови щама на HPV, включително HPV 16 и HPV 18, използвайки данни от вторични здравни прегледи, които включват тестове за високорисков HPV като част от скрининга за рак на шийката на матката. „Високорисковите HPV щамове имат способността да предизвикват клетъчни промени, които водят до злокачествени заболявания, особено рак на маточната шийка, като взаимодействат и разрушават клетъчните туморни супресорни протеини“, посочи д-р Ryu.

Според изследователите рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания при млади, здрави жени е около 9,1 на 100 000. Взимайки предвид и други фактори, за които е известно, че повишават риска от сърдечни заболявания като затлъстяване, тютюнопушене, диабет и високо кръвно налягане – учените установяват, че жените с високорисков HPV имат 3,91 пъти по-висок риск от запушване на артериите, 3,74 пъти по-висок риск на смърт от сърдечно-съдови заболявания и 5,86 пъти повишен риск от смърт от инсулт в сравнение с жени, които не са имали високорискова HPV инфекция.

„Нашите открития установиха силна връзка между високорисковата HPV инфекция и повишената смъртност от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), особено атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания. HPV е известен предимно с ролята си в причиняването на рак на шийката на матката и други видове рак, така че разкриването на значителното му въздействие върху сърдечно-съдовата смъртност отваря нови пътища за разбиране на системните ефекти на този вирус“, обобщава специалистът.