За страдащите от хронична констипация съществуват редица медикаменти, но голяма част от тях са с ограничена ефективност или с висока цена. Смята се, че плодът киви е природен лек за състоянието, а неговата ефективност е подкрепена с данни от няколко малки проучвания от Европа и Азия.
С цел оценка на предимствата и поносимостта на приема на киви в северноамериканска популация, автори от Мичиган разпределят на случаен принцип 70 пациенти с хронична констипация (т.е. под три спонтанни дефекации седмично) да включат киви в своя хранителен режим (по два цели обелени плода дневно), сини сливи (около 12 плода дневно) или псилиум (по 12g дневно) като посочените количества предоставят еквивалентна доза фибри. Пациентите отговарят на критериите Рим IV за синдром на раздразненото черво с констипация или на тези за хронична констипация.
Първичната крайна цел, а именно увеличение с ≥1 спонтанна дефекация седмично, се наблюдава при по-малък дял от приемащите киви (45%), отколкото сини сливи или псилиум (съответно 67% и 64%), но разликите не са статистически значими. Подуването се подобрява в еднаква степен в трите групи. Странични ефекти като болка в коремната област са по-малко чести при редовна консумация на киви.
Коментар: Пациентите с хронична констипация или със синдром на раздразненото черво с констипация често търсят природни решения за своите оплаквания. Въпреки малкия си мащаб, разгледаното проучване подкрепя приема на киви като ефективно и безопасно нефармакологично средство за състоянието. На много места плодът не е достъпен целогодишно, но е евтина алтернатива на редица лекарствени препарати.
Източник:
1. Chey SW et al. Exploratory comparative effectiveness trial of green kiwifruit, psyllium, or prunes in US patients with chronic constipation. Am J Gastroenterol 2021 Jun 1; 116:1304. (https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000001149)
Photo by Polina Zimmerman: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-woman-touching-her-abdomen-3958565/