Великобритания разширява правомощията на фармацевтите

Великобритания разширява правомощията на фармацевтите, информират световните агенции. От тази седмица те ще могат да дават лекарства за седем здравословни проблема, без да е необходима рецепта и посещение на лекар. Очакванията са това да спести на семейните лекари на Острова около 10 милиона прегледи годишно.

Фармацевтите ще могат да дават лекарства за проблеми като синузит, болки в гърлото, болки в ушите, инфектирани ухапвания от насекоми, импетиго, херпес зостер и неусложнени инфекции на пикочните пътища при жени под 65 години. При някои състояния фармацевтът ще може да направи и преглед – например на ухото на пациента. За пръв ще се позволи и фармацевт да изписва антибиотици, но това ще става при строг протокол, като засилено ще се проследява дали мярката е довела до ръст в употребата им, отбелязва BBC.

Пациентите, които се нуждаят от специализирани или последващи грижи, ще бъдат насочвани към лекари.

Повече от 90% от фармацевтите в аптеките в страната вече са се регистрирали за предоставяне на новата услуга, съобщиха от британската национална здравна служба (NHS). Подобни услуги вече се предлагат в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Главният изпълнителен директор на NHS Аманда Причард определи промяната за “страхотна новина за пациентите”.

“Личните лекари вече лекуват милиони повече хора всеки месец отколкото преди пандемията, но със застаряващото население и нарастващото търсене знаем, че здравната система трябва да даде на хората по-голям избор и да направи достъпа до грижи възможно най-лесен“, изтъкна тя. Мярката е част от плана за възстановяване на достъпа до първична медицинска помощ в страната. Проведените в аптеката консултации ще могат да бъдат записвани директно в здравното досие на пациента.

Последните данни на NHS England показват, че миналият ноември е бил най-натовареният в историята за общопрактикуващите лекари и техните екипи. Те са осъществили повече от 31 милиона консултации, което е 30% увеличение спрямо 2019 г. Същевременно последните данни за работната сила разкриват, че професията е загубила 642 напълно квалифицирани лични лекари. Средният брой пациенти на личен лекар в Англия е 2290.