Клиниката по ортопедия на ИСУЛ с нова апаратура за ставно протезиране

От днес Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с компютърна навигация, която ще се прилага рутинно за различни видове ставно протезиране. Високотехнологичното оборудване е осигурено от МУ-София за нуждите на Катедрата по ортопедия и травматология, която се намира на територията на столичната болница.

Компютърната навигация е нов етап в ставното ендопротезиране. Чрез компютърен анализ се прецизира баланса на ставата, който е ключов за правилното функциониране. „Това е особено важно при ендопротезиране на колянни стави, при които успехът на операцията много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна. Ако импланта не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка“, обяснява проф. д-р Кинов.
Компютърната навигация е от изключително значение и за комплексното ставно протезиране, където също се изисква много голяма прецизност, от която зависи успехът на операцията.

„Това е нашият Коледен подарък от МУ-София. Очакваше се оборудването да пристигне в началото на следващата година и сме много щастливи, че това се случва сега, в навечерието на Коледа“, сподели проф. д-р Пламен Кинов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология към болницата и ръководител на едноименната катедра към МУ-София.

Вече е ясен и първият пациент, който ще бъде опериран в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по новата технология. Той ще постъпи в болницата в петък, а самата операция ще бъде извършена в понеделник. Става въпрос за млад мъж, на 42 г., който е опериран в Италия, но изпитва постоянни болки. Българските лекари ще извършат ставно ендопротезиране и ще се опитат дефинитивно да решат проблема му.