Скандал в парламента заради избора на подуправителя на НЗОК

Скандал съпътства избора на подуправителя на НЗОК. Кандидатът бе само един – бившият управител на Надзорния съвет на фонда проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ, който и бе избран. Мавров получи 103 гласа подкрепа от ГЕРБ и ДПС, а “против” избирането му бяха 83 депутати, предимно от ПП-ДБ и БСП.

Спорът между депутатите започна с това кой е допуснал точката да влезе извънредно в дневния ред на парламента, премина през взаимни обвинения в корупция и заплахи за отстраняване на управителя на Касата и нарая преля в опасения, че може да разклати управлението на страната.

Срещу извънредното включване на точката за избор на подуправител на НЗОК с “против” и “въздържал се” се обявиха от “Продължаваме промяната – Демократична България”, БСП и независимият депутат Радостин Василев. Преди гласуването й се стигна до остра размяна на реплики между съпредседателя на парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Въпреки че спорът помежду им не успя да се чуе на микрофоните, той бе толкова остър, че се стигна дори до кратко прекъсване на работата на парламента.

“Такива думи и такива взаимни обвинения между Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като управление на държавата, особено когато става въпрос за здравеопазване, за 8 милиарда. Ясно е, че не можете да си ги разделете. Излезте навън и се разберете като мъже“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната.

Последва 15-минутна почивка, по време на която Петков не обясни какво точно са си казали с Пеевски, но стана ясно, че разменените емоционални реплики са свързани с избора на Момчил Мавров. „Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, на когото не вярвам. Когато става дума за здраве и живот, аз няма да направя компромис. Никога не съм бил човек, който разгласява частни разговори”, каза Кирил Петков.

В кулоарите на парламента той съобщи, че има доклад  на ДАНС в секретното деловодство, който говори срещу Мавров. “Има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК- проф. Момчил Мавров и има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова ние се обявяваме категорично против неговата кандидатура”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Спорът ескалира до степен, до която бяха изказани опасения за стабилността на управлението на страната.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС посочи, цитиран от БТА, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.”Свидетели сме на поредното активно мероприятие“, коментира той напрежението в парламента. Ангелов допълни, че е изискал допълнителна информация по повод цитираната проверка в доклада на ДАНС срещу Мавров и от него става ясно, че проверката е прекратена, защото няма данни за извършено престъпление.

Спорът ескалира до степен, до която бяха изказани опасения за стабилността на управлението на страната.

Мавров също коментира избора му на подуправител на Касата. “Доволен съм от оказаното ми доверие, но на въпроса дали съм доволен, че съм избран по този начин, бих казал, че съм със смесени чувства”, каза той. Относно доклада на ДАНС, в който имало данни за евентуални нарушения, той коментира, че за първи път е чул за това наскоро от статия във вестник и сега за втори път в пленарна зала. Никога не съм чувал преди това за това, нито съм бил викан за справки, становища, обяснения, заяви Мавров, цитиран от БТА.