Подкрепа и протест в защита на проф. Шивачев като началник на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов” (Обновена)

Множество лекари и болнични структури обявиха подкрепа за националния консултант по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев, който се оказа отхвърлен като кандидат за началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Поводът е информацията, че той е отхвърлен на конкурс като кандидат за същия пост. Това стана ясно от публикация във фейсбук страницата на „Детска хирургия-Пирогов“. Там беше споделен документ, който представлява съобщение от председателя на комисията, която провежда конкурса за началник на клиниката, до проф. Шивачев.

Според информацията под надслов „Ще разрешим ли Пирогов да загуби национален консултант по детска хирургия“ той не е класиран като кандидат за началник на Клиниката по детска хирургия, тъй като писмената програма, която е представил, е оценена с 4.14, а за да премине към следващия кръг е нужна оценка 4.50. „В класирането могат да участват кандидатите, получили оценка не по-малко от 4.50 в трети етап на конкурса – събеседване“, се посочва още в нея.

Това стана повод за подкрепа от редица структури, лекари и организиране на протест в подкрепа на проф. Шивачев. За днес е насрочен протест пред входа на Детската спешна помощ на Пирогов. „Екипът на Детска хирургия ще излезе за да благодари за получената подкрепа. Не ни е страх да говорим“, гласи анонсът към протестната акция в социалните мрежи.

Асоциацията по Майчино-фетална медицина излезе с отворено писмо до медиите и институциите, в което посочва, че е „недопустимо е да се хвърля подобна сянка върху компетентността на най-високия авторитет в детската хирургия у нас“.

„Като обединение на лекари от сферата на феталната медицина, за които майчиното и детското здраве са висш приоритет, ние категорично заявяваме и потвърждаваме неоспоримата експертиза на проф. Христо Шивачев по отношение на най-тежките хирургични случаи в областта на детската хирургия, а именно тези в неонаталния период – на високо рискови новородени и новородени с животозастрашаващи малформации и синдроми. Напълно доказани са и управленските умения на проф. Шивачев в турбулентната среда на българското здравеопазване през последните години. Имайки това предвид за нас остават необясними критериите, по които е направена оценката на неговата компетентност като началник Клиника по детска хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“, заявяват от асоциацията. От там настояват да бъде оповестено коя част от конкурсната работа не покрива критериите с какви аргументи е поставена толкова ниска оценка от оценяващата го комисия на утвърден професионалист в медицинската си специалност и в ръководенето на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“. „С авторитета на нашето научно дружество и постиженията в името на детското здраве на членуващите в АМФМ лекари заставаме зад професионалиста и доказания специалист  в детската хирургия проф. Христо Шивачев“, подчертават още от Асоциацията по Майчино-фетална медицина.

Подкрепа за проф. Шивачев чрез подписи оказаха и лекари от Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. “Категорично заявяваме, че под ръководството на проф. Шивачев Клиниката по детска хирургия постига отлични резултати и работата й напълно отговаря на съвременните европейски стандарти за хирургично лечение на онкологично болни деца. Освен това, силната подкрепа, която има проф. Шивачев от всичките си колеги, изразена в специална позиция, е най-голямото доказателство че той е образцов ръководител на тази клиника. Подобна подкрепа е рядкост в областта на здравеопазването, което е вай-високата възможна оценка на доброто ръководство“, заявиха лекарите от клиниката.

Те настояват за преразглеждане на решението от конкурса, което по думите им лишава лекарите и пациентите на Клиниката по детска хирургия, и на всички педиатрични клиники, разчитащи на доброто професионално сътрудничество с нея досега, от един блестящ ръководител с доказан висок професионализъм и управленски умения.

Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация също изказва категорична позиция в защита на професионалните качества на проф. Шивачев. През годините проф. Шивачев се е утвърдил като водещо име в областта на детската хирургия. Като национален консултант по детска хирургия многократно е доказвал професионализма, компетентността и колегиалността си, ангажирайки се с най-тежките хирургични случаи, и неслучайно се ползва с уважението не само на педиатрите, но и на цялата лекарска колегия. Далеч сме от мисълта да се намесваме в административните решения на ръководството на най-голямата спешна болница, но изказваме притесненията си, че подобни действия накърняват престижа на детските специалисти, а също така създават недоверие и нестабилност в цялото детско здравеопазване, заявиха от там.

Подкрепа за специалиста изказаха и от Българското дружество по детска хирургия, екипа на детската хирургия към МБАЛ „Света Анна – Варна” и други.

Самият проф. Шивачев, коментира, цитиран от Dir.bg, че е изискал да се запознае с протокола от изпита, за да разбере основанията за оценката му. По думите му той не е останал с впечатление, че директорът на болницата е недоволен от работата му. Казусът бе коментиран и от председателя на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов, който увери, че проф. Шивачев ще продължи да бъде началник на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”. След разговор с него и след разговор с директора няма основания за притеснение”, заяви Ангелов.

От „Пирогов“ излязоха с позиция, в която посочиха, че длъжността „началник клиника“ е административна. Резултатите от проведения конкурс не влияят на статута на кандидатите, в качеството им на медицински специалисти и национални консултанти по съответните специалности. Комисията цени високо научния им принос в медицината. За позициите, за които не са се явили кандидати или няма избрани такива за заемане на длъжността „началник на клиника“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД ще обяви повторно конкурс, спазвайки изискванията на Кодекса на труда. До провеждане на следващия конкурс, настоящите временно изпълняващи длъжността началници, ще продължат да ръководят и администрират поверените им структури в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, допълват от „Пирогов“.

Директорът на “Пирогов” д-р Валентин Димитров коментира казуса с думите, че не е длъжен да се събрази с решението на комисията и ще отсъди по съвест.

По закон комисията ми предлага резултатите от конкурса и прави препоръка, която не е задължителна – мога да се съобразя с нея, но мога и да не се съобразя, каза още д-р Димитров. На 8 декември ще ми бъдат предоставени всички документи от конкурса, проф. Шивачев е национален консултант, никой не го освобождава от работа, безкрайно уважавам работата му, има златни ръце, каза още директорът и уточни, че ако не се съобрази с решението на изпитната комисия, ще подлежи на административна глоба, която би понесъл.

Проф. д-р Христо Шивачев е национален консултант по детска хирургия. През 2021 г. е избран за заместник-председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. Член е Българско хирургическо дружество (БХД), Българско дружество по дерматологична хирургия (БДДХ), Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия (БАГССХ), International Society of Pediatric Oncology (SIOP), European Society of Thoracic Surgeons (ESTS). Неколкократно е специализирал видео-асистирана торакоскопска хирургия, лапароскопска хирургия, бронхология I-во и II-ро ниво и конвенционална гастроинтестинална ендоскопия – I-во ниво. Научните му интереси са насочени главно към мини-инвазивната хирургия и гръдната хирургия.

Полина Тодорова