Българин избран за президент на международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

България е новият домакин на Световния конгрес на Международната асоциация по съдебна
медицина и криминалистика (IAFS) през 2026 г.

На 24 ноември 2023 г. в гр. Сидни, Австралия, д-р Янко Колев беше официално избран за президент на Международната асоциация. За първи път българин има честта да оглави най-престижната професионална общност, обединяваща съдебни медици, криминалисти и други експерти от бранша.

През 2026 г. София ще посрещне над 2000 професионалисти на Световния конгрес на IAFS. Д-р Колев официално пое президентството на IAFS от проф. Клод Ру с връчването на президентския медал по време на гала вечерята на конгреса и ще изпълнява функциите на президент в следващите три години.

След изтичане на мандата д-р Колев ще бъде част от Съвета на бившите президенти на IAFS- орган избиращ всеки нов президент. България и д-р Колев бяха избрани измежду пет кандидати, сред които Дубай, Мексико, Малайзия и Шотландия. Тази привилегия за България, като първата държава от Източна Европа печелила това домакинство в над 60 годишната история на асоциацията, ще даде възможност както за развитието на специалностите на регионално ниво, също така и за техният напредък и колаборация из целия източноевропейски регион.