Австралия се извини заради последиците от терапията с талидомид при бременни

Австралийските власти поднесоха официално извинение на жертвите на терапията с медикамента талидомид, информира BBC. Медикаментът бе масово изписван в средата на миналия век на бременни жени, за да облекчи гаденето, съпътстващо бременността. Лекарството обаче има изключително тежки последици – между 10 000 и 20 000 бебета по света се раждат с липсващи части на долните и горните крайници или пък с длани и стъпала, директно свързани към тялото. 

„Това извинение включва една от най-тъмните глави в медицинската история на Австралия, каза премиерът Антъни Албанезе пред парламента в сряда. Събитието бе организирано по повод 62-ата годишнина от изтеглянето на медикамента от пазара. “Днес Австралия най-после поднася извинения на жертвите”, добави Албанезе.

Разработен в Германия през 50-те години на миналия век, талидомидът първоначално е бил използван като седатив или транквилизатор, но скоро става широко рекламиран по света като лекарство срещу сутрешно гадене при бременни. С нарастването на употребата нарастват и съобщенията за вродени дефекти – обикновено под формата на значително скъсени крайници.

През 1961 г. доклад в медицинското списание The Lancet за първи път предупреждава света за опасностите от медикамента и скоро след това той бива изтеглен от пазара. Автор е лекарят Уилям Макбрайд, който е сред първите в света, предупреждаващ за пораженията от лекарството. Тогава той констатира, че при жените, приемали продукта, има повишен риск да родят деца, страдащи от забавяне на растежа или малформация. Смята се, че дотогава около 10 000 бебета по света са били родени с увреждания. В продължение на десетилетия оцелелите се борят за признаване на трагичните последици от медикамента и обезщетения. Канада въведе финансова помощ за оцелелите през 1991 г., а през 2010 г. Обединеното кралство поднесе национални извинения на засегнатите

Според австралийското правителство около 150 души, пострадали от талидомида, са подпомагани от австралийска програма за оказване на помощ. Тя беше затворена, но при изказването си пред парламента премиерът на страната обяви, че я отворя отново, „за да гарантира, че всеки, който може да е пропуснал предишната възможност да кандидатства, няма да я пропусне“.

Случаят с медикамента се превръща в причина за серия от мерки, свързани с по-строгата регулация, изпитване и съобщаване на нежеланите лекарствени реакции при кличните проучвания. Tалидомидът се използва и днес, като се прилага за лечение на болестта на Хансен, наричана някога проказа, и множествен миелом – вид рак, който се образува в белите кръвни клетки. Въпреки това, от 1998 г. насам, предписването му е строго ограничено и регулирано, припомня Medical News Today.