Започва програма за ваксинопрофилактика срещу пневмококи при хора над 65 г.

От 2024 година страната ни ще предлага безплатна ваксина срещу пневмококи и при хора над 65-годишна възраст. Това съобщи общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на БЛС д-р Гергана Николова, която взе участие в VI-я Национален конгрес на БЛС на тема „Политики в здравеопазването“.

Тя припомни, че засегнати от пневмококови инфекции са всички възрастови групи, но най-голямо е въздействието им при децата под 2 години и при възрастните над 65 години, защото придружаващите хронични белодробни и сърдечно съдови заболявания повишават риска от инвазивна пневмококова болест от 3 до 6 пъти. Леталитетът при инвазивните пневмококови заболявания като менингит, бактериемия е висок, като при хората над 65 години той достига до 80%.

У нас пневмококовата конюгирана ваксина се прилага като задължителна имунизация от втория месец след раждането, но от следващата година ще има възможност за безплатна ваксинопрофилактика с нея и при възрастните хора над 65 години.

„Ние разширяваме употребата на ваксините, започваме да се занимаваме и с бактериалните инфекции, които имат изключително висока болестност и смъртност. Streptococcus pneumoniae е един от водещите причинители на ваксинопредотвратима заболеваемост и смъртност не само в страната, но и в световен мащаб,” отбеляза д-р Николова. Tя посочи, че бактерията може да предизвика отит, пневмония, неврологични усложнения и други тежки последствия. Източник на инфекцията са болните лица и здравите носители. Голяма част от носителите на Streptococcus pneumoniae обаче са безсимптомни, напомни лекарят. Сериозен проблем в битката със заболяването е антибиотичната резистентност. “Поради липсата на въздействие на антибиотиците, Световната здравна организация е класифицирала Streptococcus pneumoniae сред 12-те най-важни резистентни бактерии в света”, обясни още д-р Николова.

По данни на Националния статистически институт за периода 2012-2021 смъртността от пневмония в България е между 17 и 51,5 починали на 100 000 души население, като по време на пандемия от COVID тя е нараснала два-три пъти. Най-много починали има при възрастовите групи на лицата на и над 65 години, каза още д-р Николова.

„Ваксините са най-добрият начин за предотвратяване на пневмококовите заболявания. Поставяйки ваксината, ние не само няма да боледуваме, но няма и да бъдем носители и да заразяваме близките около нас“, посочи още д-р Николова.

Програмата за ваксинопрофилактика за лицата над 65 години ще започне от януари 2024 година, като целево е заложен по 5% ежегоден обхват. За следващите години се очаква 15% покритие. Ваксината се поставя еднократно.

Полина Тодорова