Google почете д-р Виктор Чанг – пионера в сърдечната трансплантология

Днешното изображение на Google е посветено на австралийския хирург от китайски произход д-р Виктор Чанг, смятан за пионер в сърдечната и трансплантационната хирургия.

Д-р Чанг е роден на 21 ноември 1936 г. в Шанхай, Китай. На ранна възраст става свидетел на бавната и болезнена смърт на майка си, страдаща от рак на гърдата, която издъхва на едва 33 години. Това трагично събитие е ключово за решението му да изучава медицина. През 1951 г., когато Виктор е едва на 15 години, за да избегне политическите сътресения в Хонконг по това време, баща му взима решение да изпрати сина си и дъщеря си при роднини в Австралия. Децата пътуват три седмици с параход и пристигат там, без да владеят английски език. В Австралия Виктор е записан в гимназията Christian Brothers, Lewisham. Впоследствие завършва университета в Сидни през 1962 г. с бакалавърска степен по медицина и хирургия.

Придобива и опит в клиниката “Майо” в САЩ, където прекарва две години. През 1972 г. се завръща в болницата “Сейнт Винсент“, Синди, където е назначен за сътрудник на Кралския австралийски колеж по хирурзи и сътрудник на Американския колеж по хирургия.

През 1984 г., десет години след като асистира при сърдечна трансплантация в болницата “Сейнт Винсент”, д-р Чанг ръководи екип, който извършва смятаната за първата успешна сърдечна трансплантация в Австралия. Той буквално спасява живота и на 14-годишната ученичка Фиона Кут, на която трансплантира сърце, като това е най-младият пациент, на когото е извършена подобна интервенция. Две години по-късно на момичето се налага втора сърдечна трансплантация, която завършва успешно, а Фиона е сочена за най-дълго живелия трансплантиран пациент в южното полукълбо. През 2022 година тя навърши 52 години.

През целия си живот д-р Чанг работи активно за развитието на сърдечната трансплантология. Той спомага за създаването на Национално звено за сърдечна трансплантация в болница „Сейнт Винсет“, което се превръща във водещ център в страната за сърдечни и белодробни трансплантации. Екипът на Чанг има висок процент на успех при извършването на сърдечни трансплантации – той е и пионер в разработването на изкуствена сърдечна клапа.

През 1984 г. д-р Чанг основава “Фондация Виктор Чанг“, която подпомага образованието и иновациите в областта на кардиологията и кардиоторакалната хирургия. Фондацията съществува и до днес и се ръководи от дъщеря му Ванеса Чанг. През 1986 г. д-р Чанг е удостоен с най-високото отличие на страната, в която живее – Ордена на Австралия.

Животът на д-р Чанг приключва трагично и нелепо – той бива убит на 4 юли 1991 г. Световноизвестният хирург, помогнал на стотици хора, е прострелян два пъти в главата при опит за грабеж, на който той се противопоставя. Тялото му е намерено свлечено в канавката до автомобила му в предградието на Сидни Мосман. Извършители са двама мъже от Малайзия – Чу Сенг Лиу и Чун Ти Лим, които са набелязвали за престъпленията си заможни азиатци. Д-р Чанг е погребан с държавни почести, а убийството му разтърсва страната за дълго. Спомените за него са за скромен, тих мъж, обичан от своите пациенти и приятели. Д-р Чанг и съпругата му Ан имат три деца – Ванеса, Матю и Маркъс.

През 2000 г. д-р Чанг е избран за австралиец на века – отличие, което се избира от обществеността в Австралия. В чест на д-р Чанг през 1994 г. е основан Изследователският институт, носещ неговото име. Дейността на института е насочена към разработване на нови терапии за сърдечносъдови заболявания, тяхната диагностика и лечение.

„Да дадеш шанс на хора със сърдечно заболяване да живеят е най-големият дар“, споделя за професията си д-р Чанг.

Полина Тодорова