Почина вторият мъж в света с трансплантирано сърце от прасе

Почина вторият пациент с трансплантирано сърце от прасе в света. Лорънс Фосет е починал на 58-годишна възраст, съобщиха от Медицинския център на университета в Мериленд.

“С дълбока скръб съобщаваме за смъртта на Лорънс Фосет, 58-годишен пациент с неизлечимо сърдечно заболяване, който претърпя втората в света трансплантация на сърце от генетично модифицирано прасе. Той претърпя операцията на 20 септември и живя почти шест седмици след това”, се казва в съобщението на центъра. 

Припомяме, мъжът, който бе в терминален стадий на сърдечна недостатъчност и с невъзможност за стандартна сърдечна трансплантация, бе подложен на трансплантация със сърце от генномодифицирано прасе – т. нар. ксенотрансплантация. Наскоро наблюдаващите го медици бяха сподели, че в първия месец след трансплантацията сърцето му функционира изключително добре. Пациентът бе започнал курс по физиотерапия и се е опитал да ходи отново. През последните дни обаче са се появили признаци на отхвърляне на сърцето, които са довели до летален изход. 

Лекарите са лекували Фосет с експериментално лечение с антитела, за да потиснат допълнително имунната система и да предотвратят отхвърлянето на сърцето. Отхвърлянето на органи обаче е „най-значимото предизвикателство и при традиционните трансплантации, включващи и човешки органи“, се казва в изявление на центъра.

„Лари започна това пътуване с отворен ум и пълно доверие в екипа, който го трансплантира. Той знаеше, че времето му с нас е кратко и това беше последният му шанс“, сподели съпругата на пациента.

FDA за първи път одобри генно модифицираните прасета за потенциална терапевтична употреба през 2020 г. Повече от 113 000 души са включени в списъка на нуждаещите се от трансплантация на органи в САЩ, от които над 3300 живеят с надежда за ново сърце. По данни на организацията Donate Life America, всеки ден в САЩ 17 души умират в очакване на орган от донор.