18-годишно починало момче спаси с органите си трима

Трима българи получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. Това стана възможно, след като на 27 октомври близките на изпаднало в мозъчна смърт 18-годишно момче взеха благородното решение да дарят органите му и така да дадат шанс за живот на други хора.

На 28 октомври е осъществена сърдечна трансплантация на 43-годишна жена от медицински екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Екип на Военномедицинска академия е извършил чернодробна трансплантация на 57-годишна жена. Пациентката е в добро общо състояние, с подобряващи се биохимични показатели и с ясно съзнание, коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

Медицински специалисти в УМБАЛ „Лозенец“ са присадили бъбрек на 41-годишен мъж.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на младия мъж и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност се изказва и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация. Ръководството на ВМА също изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Снимка: ВМА