Вторият пациент в света с трансплантирано сърце от генномодифицирано прасе се възстановява

Един месец след експериментална процедура за трансплантиране на сърце от гененомодифицирано прасе на пациент с краен стадий на сърдечно заболяване, наблюдаващите лекари информираха, че сърцето функционира самостоятелно и не показва признаци на отхвърляне, информира CNN.

Сърцето е присадено през септември на 58-годишния Лорънс Фосет, като това е втората операция в света, при която на човек се трансплантира сърце от прасе. „Лекарите, които се грижат за него, споделят, че сърдечната му функция е отлична“, каза д-р Бартли Грифит, директор на Програмата за сърдечна и белодробна трансплантация в Медицинския факултет на Университета на Мериленд, чийто екип извърши операцията. По думите му в момента няма доказателства за инфекции или отхвърляне на присаденото сърце. Колегата му д-р Мухамад Мохиуддин поясни, че медиците спират и всички лекарства, които първоначално са поддържали сърцето на пациента и то вече работи самостоятелно. Предстоят и процедури, които да подпомогнат възстановяването на мъжа.

Ксенотрансплантацията (трансплантация на органи от животни на хора) е извършена отново от екипа на Медицинския център на Университета на Мериленд. Първата такава бе осъществена през миналата година на пациент, отново в краен стадий на сърдечна недостатъчност, който почина два месеца по-късно. Опитът от този случай доведе до по-задълбочени изследвания от специалистите. Въпреки че не е имало признаци на отхвърляне в първите седмици след трансплантацията при първия пациент, аутопсията заключва, че той е починал от сърдечна недостатъчност вследствие на „сложен набор от фактори“, включително състоянието му преди операцията. Според становище на лекари по случая, публикувано в Lancet обаче, е имало доказателства за свински вирус, който не е бил идентифициран преди трансплантацията.

Експерименталната операция за ксенотрансплантация получи одобрение от програмата на Американската администрация по храните и лекарствата за „състрадателна употреба“. Според FDA програмата е „потенциален път за пациент със сериозно или непосредствено животозастрашаващо заболяване или състояние да получат достъп до изпитван медицински продукт (лекарство, биологично или медицинско изделие) за лечение извън клиничните изпитвания, когато няма налични сравними или задоволителни алтернативни терапевтични възможности“.

Използваното свинско сърце е от генетично модифицирано прасе. 10 от неговите гени са били редактирани, включително извадени или инактивирани, за да се елиминира рискът от тежка реакция в човешката имунна система, причинявайки отхвърляне на органа.

FDA за първи път одобри генно модифицираните прасета за потенциална терапевтична употреба през 2020 г. Повече от 113 000 души са включени в списъка на нуждаещите се от трансплантация на органи в САЩ, от които над 3300 живеят с надежда за ново сърце. По данни на организацията Donate Life America, всеки ден в САЩ 17 души умират в очакване на орган от донор.