Д-р Маджаров: Няма никакъв контрол от страна на органите на държавата върху аптеките


„Всъщност, няма никакъв контрол от страна на органите на държавата върху аптеките. Ако продължаваме така още няколко дни, аптеките ще разберат, че нищо не ги задължава да изпълняват електронните рецепти и ще си продължат по старому”. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет от понеделник и създалото се напрежeние впоследствие.

Той беше категоричен, че проблемът не е в предписването, а в отпускането на лекарствата. Д-р Маджаров припомни, че откакто преди една година са въведени електронните рецепти, има издадени 40 000 бели рецепти, но са били изпълнени едва 800. По думите му би трябвало МЗ, ИАЛ и всички контролни органи да се попитат каква е причината аптеките да не са готови със софтуера си. „Тогава нямаше да има проблем с препаратите, които са с едно и също име, но с различни кодове, защото са внесени от различни складове и защо това не се случва, когато продават на НЗОК, а когато продават на пациента. Проблемът не е в предписването, а в отпускането на лекарствата“, беше категоричен д-р Иван Маджаров.

Той припомни и посочения в позицията на БЛС проблем, а именно, че масово пациенти се връщат от аптеките с неизпълнени рецепти.

“Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала – това го пише в закона. Никой не е освободил от закона колегите фармацевти. Но 2 дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите, което е на гърба на лекарите”, обясни д-р Иван Маджаров.

Той направи сравнение между контролите в лекарските кабинети и аптеките, подчертавайки, че работата на медиците подлежи на много по-строги инспекции. По думите му аптеките са „отворена врата“. “Искам да попитам отговорните лица събота и неделя, преди въвеждането на електронните рецепти, колко тона антибиотици се продадоха, защото има сигнали за презапасяване”, попита той, посочвайки, че никой няма информация за това.

Той коментира мобилното приложение за електронните рецепти, казвайки, че то е неизползваемо, тъй като по наредба лекарите могат да изписва рецепта едва след издаването на амбулаторен лист. „Дори веднъж пациент да има неблагоприятни последици и да бъде заведено дело, когато няма издаден амбулаторен лист, колегата ще бъде строго наказан“, даде за пример д-р Маджаров.

„Чух от Министерството нещо много отчайващо – в неформален разговор беше казано „всяко чудо за три дни“, а в официална позиция: „Няма връщане назад“. Аз ще кажа, че белите хартиени рецепти на българските лекари важат навсякъде по света и ще важат, което означава, че българските пациенти ще засилят туризма си за купуване на лекарства в чужбина. Част от българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, където могат да работят нормално. А навсякъде, където е разрешена свободната замяна на лекарства по търговски принцип – това, което е решил да зареди аптекарят, в другите държави се наблюдава дефицит на генерични молекули. В нашата държава след две години ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол“, прогнозира д-р Маджаров.