Нова донорска ситуация даде шанс за живот

Нова донорска ситуация даде шанс за живот на тежкоболни пациенти. Тя е реализирана на 5 октомври от медицински екип на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, гр. Кюстендил, с координатор д-р Андон Арабаджиев. Това стана възможно след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 63-годишна жена вземат благородното решение да дарят нейните органи и да дадат възможност за втори живот на други хора.

На 5 срещу 6 октомври медицински екип на Военномедицинска академия трансплантира черен дроб на 54-годишен мъж. Трансплантацията е продължила стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, каза доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

От началото на годината във ВМА са направени 10 чернодробни трансплантации и общо 96 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение.

Днес предстои обсъждането за избор на реципиенти за бъбречни трансплантации. Другите органи на починалата жена не са били подходящи за трансплантация. Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест. Благодарност се изказва и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента са реализирани 17 донорски ситуации, посочват от ИАМН.

Снимки: ВМА