СЗО предупреди за последиците от неконтролираната хипертония

Световната здравна организация разглежда опасните ефекти от високото кръвно налягане в нов доклад, определяйки ги като един от водещите рискови фактори в света, водещи до смърт и увреждане.

Това е първият доклад на СЗО за глобалното въздействие на високото кръвно налягане, известно като хипертония, който излиза и с препоръки за начини за борба с състоянието, определяно за „тихия убиец“.

Хипертонията засяга 1 от 3 възрастни по света. Тя може да доведе до редица други здравословни проблеми, включително инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и увреждане на бъбреците. Хипертонията може да се контролира ефективно с прости, евтини схеми на лечение и въпреки това само около един на всеки пет души с хипертония я е контролирал“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Броят на хората, живеещи с хипертония (кръвно налягане 140/90 mmHg или по-високо или приемащи лекарства за хипертония) се е удвоил между 1990 и 2019 г. от 650 милиона на 1,3 милиарда. Близо половината от хората с хипертония в световен мащаб в момента не знаят за състоянието си. Повече от три четвърти от възрастните с хипертония живеят в страни с ниски и средни доходи. Според СЗО увеличаването на броя на хората, лекувани ефективно от хипертония, до нивата, наблюдавани в страните с високи резултати на контрол, може да предотврати 76 милиона смъртни случая между 2023 г. и 2050 г.

Тези превантивни мерки включват здравословно хранене, поддържане на здравословно тегло, избягване на алкохол и тютюн и редовни упражнения, се казва в доклада. Според препоръките тези стратегии трябва да се прилагат в специфични условия като в училища и на работното място, за да се насърчи допълнително изборът на по-здравословен начин на живот. Друг съвет е и намаляването на дневния прием на сол.

По данни на д-р Том Фридън, президент и главен изпълнителен директор на организацията Resolve to Save Lives и бивш директор на CDC, всеки час повече от 1000 души умират от инсулти и инфаркти. “Повечето от тези смъртни случаи са причинени от високо кръвно налягане и повечето биха могли да бъдат предотвратени“, посочи той.

СЗО също отбеляза, че хипертонията и нейните усложнения водят до огромни разходи в световен мащаб за пациентите, системите на здравеопазване и националните икономики.