Кардиолози от НКБ имплантираха покрит стент на 3-годишно дете

Пореден успех в интервенционалното лечение на малките пациенти с вродени сърдечни малформации на Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница (НКБ).

Детски кардиолози са имплантирали покрит стент на 3-годишно дете с тежка коарктация на аортата, съобщиха от лечебното заведение.

Eкип от специалисти на Националната кардиологична болница имплантира покрит стент от нов клас на дете на 3 години и 11 месеца с тежка коарктация на аортата, разположена на необичайно място. Това е една от вродените сърдечни малформации, при които стеснение на аортата предизвиква повишено артериално налягане на горната половина на тялото.

Стандартно лечение при новордени, кърмачета и малки деца е сърдечна операция. Процедурата е извършена от екип в състав проф. Анна Кънева, д-р Елисавета Левунлива, д-р Кипарисия Ненова и анестезиологът д-р Здравко Беров.

3-годишното дете е най-малкият пациент, при който е имплатиран разширяващ се стент при коарктация на аортата. Месец след процедурата е преодоляна високостепенната артериална хипертония и детето е в отлично състояние, допълниха от лечебното време.