Проф. Сербезова: Действията ми за формулата за лекарствата са законосъобразни, темата се използва политически

„Аз съм приложила единствената формула, която е по закон“. Това заяви бившият здравен министър проф. Асена Сербезова във връзка с обвиненията към нея за проблемите с недостига и липсата на лекарства, последвали разпространен от председателя на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов доклад на ДАНС. Те бяха основно в посока промяната на формулата, по която се изчислява недостигът на лекарства у нас, за да се спре износът им. Самата фомула обаче е била променена, за да отговори на законодателството, обясни Сербезова, допълвайки, че одит на „Информационно обслужване“ е установил, че тя се използва незаконосъобразно и това е наложило изменението й.

„Законодателството е такова, каквото е и аз като министър съм го прилагала. Тук хората ще си зададат въпроса как е възможно някой, който е участвал в направата му, да обвинява този, който го е приложил, че го прилага така, както този, който го е създал“, попита тя. Сербезова коментира темата пред БНТ и в личния си профил в социалните мрежи.

Припомняме, самото законодателство, което целеше да ограничи проблема с недостига на лекарства бе прието през 2018 година в правителството на ГЕРБ. Забавянето на изграждането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (СЕСПА), заложено чрез него се е забавило две години, припомни Сербезова. Тя посочи, че в периода, в който е била министър, е изискала одитен доклад на системата от Информационно обслужване, който излиза с 30 препоръки на база открити нарушения и грешки при изграждането на системата. Няма формула на Сербезова и няма промяна във формулата. Това, което се случи, е че след установяване, че формулата е грешно приложена, в резултат на предложение от одитиращите, разпоредих същата да бъде приведена в съответствие със закона”, поясни тя.

Твърдението, че спазването на закона е причина за недостиг е внушение за неспазване и неуважение към законодателството, което не мога да приема от представител именно на законодателната власт. Като министър, когато до мен достигне доклад с констатация, че законодателството не е спазено, съм длъжна да предприема действия, допълва тя.

Проф. Ангелов има въпроси. Това е добре. Аз също. Моите обаче са различни, пише тя и изброява:

• Защо още от началото на функционирането на СЕСПА не е приложена формулата, която законодателите са приели?
• Министерството на здравеопазването и лично той като министър осъществил ли е контрол върху изграждането на системата? Ако да, как се обясняват не само сгрешената формула, но и останалите слабости в системата: липса на писмена следа за възлаганията и конкретните действия, измененията по софтуерния продукт; липсата на информация относно предварително тестване на промените или съгласуване на новите функционалности със заинтересованитте страни, възможността за въвеждане на данни със задна дата и още много други?
• Защо изграждането на СЕСПА се бави 2 години?
• Защо през 2018 г. в Комисията по здравеопазване в НС се променя критерия за установяване на недостиг (от 100% на 65%) и какви са мотивите за това?

Защо, защо, защо? (понеже има още, но не искам да съм многословна…)

В заключение, искам да обърна внимание, че когато законодателството не осигурява ефективни възможности за противодействие на дефицита, законодателната власт, от която е зависело това, не следва да се оправдава с бивш министър, който единствено е приложил закона, такъв какъвто е, независимо дали му харесва или не. Що се касае до установените пропуски в законодателството, законодателите не следва да се оправдават с действия на министри и да представят непълна информация, а да предложат реални механизми и законови промени за противодействие на недостига, така както са приложени в много други държави. Всичко останало е популизъм, допълва Сербезова.

Според нея темата се използва с политически и популистки цели. На въпрос защо тя е единственият здравен министър след 2018-та година, който търпи критики по темата, отговори: “Идват избори. Темата здравеопазване винаги се използва политически. Това, което се случва на повърхността, са сигналите за недостиг на лекарства. Най-лесно е да бъде обвинен някой от предишните министри и най ще ни свърши работа, ако не е от нашата партия…”